Lebkuchen
Niemieckie pierniczki lebkuchen to jedne z najsmaczniejszych ciasteczek. Można je upiec nawet dzień przed Wigilią. Są miękkie, pachną cytrusami i można jeść je niemal od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Nie wymagają leżakowania, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Do ciasta możemy dodać orzechy lub inne drobno posiekane bakalie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 170 g płatków migdałowych
- 180 g masła
- 400 ml miodu
- 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 80 g przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
*Przygotowanie: *płatki migdałowe zblenduj, aż powstanie mąka. Skórkę kandyzowaną drobno posiekaj. Suche składniki wymieszaj w misce. W garnku o grubym dnie podgrzej masło i miód. Odstaw do ostygnięcia. Ciepłą masę wlej do suchych składników. Wymieszaj dokładnie (ciasto będzie rzadkie, ale nie dodawaj więcej mąki). Miskę przykryj ściereczką i odstaw. Z przestudzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej zwilżonymi lekko dłońmi). Pierniczki układaj w dużej odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszcz. Piecz w 180 stopniach przez ok. 12 minut. Na drugi dzień polukruj.