Jakie mięso wybrać?
Podstawę czanachów stanowi mięso, choć w zależności od regionu do przyrządzania potrawy wykorzystuje się inny jego rodzaj. W wersji tatarsko-gruzińskiej jest to baranina lub jagnięcina, które we współczesnej Polsce nie cieszą się specjalną popularnością.
Tymczasem warto pamiętać, że właściwościami odżywczymi te rodzaje mięsa zdecydowanie przewyższają ulubioną przez nas wieprzowinę. Ich atutem jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza dobroczynnego kwasu linolowego, który doskonale wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL - istotnego czynnika rozwoju chorób układu krążenia. Jest także substancją o właściwościach antyutleniających, regulującą m.in. metabolizm glukozy, co docenią osoby zmagające się z cukrzycą. Zarówno jagnięcina, jak i baranina dostarczają również solidnej dawki kwasu orotowego, który może zapobiegać namnażaniu się komórek nowotworowych i problemom z wątrobą, a także wspiera organizm w usuwaniu szkodliwych toksyn.