Wielu twórców dania
Kuchnia wschodnich sąsiadów kojarzy nam się przede wszystkim z barszczem ukraińskim oraz słoniną występującą w każdej możliwej postaci: solonej, wędzonej, duszonej, a nawet słodkiej (Ukraińcy, Rosjanie czy Białorusini cenią deser w postaci słoniny oblanej... czekoladą). Jednak tradycje kulinarne tego regionu są znacznie bogatsze, a wiele tamtejszych potraw to efekt ścierania się kultur i narodów. Przez wieki na Ukrainie krzyżowały się bowiem wpływy polskie, litewskie, rosyjskie, żydowskie, ormiańskie, gruzińskie, rumuńskie i tatarskie. Z takiej "mieszanki" zrodziły się także czanachy, czyli smakowite jednogarnkowe danie z mięsa, fasoli i warzyw. Kto je wymyślił? Dziś już nie wiadomo, choć autorstwo potrawy najczęściej przypisywane jest Tatarom oraz Gruzinom. "Wariacja" na jej temat do dziś cieszy się popularnością także w Tyrolu.