Cold Brew – jak przygotować kawę parzoną na zimno w domu?
W sezonie letnich upałów, miłośnicy kawy nie muszą rezygnować ze swojego ulubionego smaku, nawet jeśli ten kojarzy się z napojem przygotowywanym głównie na gorąco. Szczególnie w okresie wakacyjnym fani małej czarnej z pewnością wybierają kawy w wersji mrożonej lub schłodzonej lodem. Jednak to Cold Brew, jako zimna alternatywa, od kilku lat podbija serca wielbicieli kawy i zdobywa popularność na całym świecie. Na czym polega jego wyjątkowość? Poznajcie sekret Cold Brew – kawy parzonej na zimno!
Cold Brew, to kawa przygotowywana bez użycia wrzątku. Swój wyjątkowy smak zyskuje dzięki długiemu parzeniu na zimno, które nadaje jej orzeźwiające właściwości, wydobywa moc smaku i zatrzymuje w naparze sporą dawkę pobudzającej kofeiny. Wielogodzinny proces nasiąkania kawy w zimnej wodzie to klucz do osiągnięcia wyjątkowego, głębokiego posmaku. Ten całkowicie odmienny sposób przygotowywania, sprawia, że kawa różni się w smaku od napoju sporządzanego w standardowy sposób. Jest pozbawiona kwasowości i goryczy, a całość komponuje się w delikatny i łagodny napój, idealny na upalne dni.
Przygotowanie Cold Brew to nic skomplikowanego. Właściwie każdy jest w stanie zaparzyć swój napar samodzielnie w domu. Sam przepis nie jest specjalnie wymagający, jeśli nie liczyć czasu oczekiwania na efekty, których należy się spodziewać po upływie ok. 20 godzin od przygotowania. Na ten smak jednak warto poczekać!
Jak przygotować Cold Brew w domu?
Krok 1. Zmieloną kawę wsyp do naczynia (możesz do tego wykorzystać słój, karafkę lub dzbanek) i zalej zimną wodą. Idealna proporcja to: 70g kawy/1 litr wody.
Nasza rada: do przygotowania Cold Brew idealnie sprawdzi się mieszanka ziaren kawy pochodzących z Ameryki Południowej lub Afryki, np. Peru lub Kenia, dostępne w kawiarniach Starbucks.
Krok 2. Wymieszaj i odstaw do nasiąknięcia na ok. 18-24 godziny.
Krok 3. Następnie przelej całość używając dostępnego filtra do kawy.
Nasza rada: możesz zastosować papierowy filtr Chemexa lub taki stosowany w ekspresie przelewowym, a także użyć do tego celu gazy opatrunkowej lub sita.
Krok 4. Uzyskaną esencję kawy rozcieńcz w szklance.
Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu. Cold Brew świetnie smakuje też z dodatkiem mleka, ulubionego syropu smakowego, przypraw (np. cynamon, gałka muszkatołowa, imbir)
, toniku lub soku z owoców. Smacznego!
Przepis przygotował Kacper Wilk, Starbucks Coffee Master.