Cola dobra na wszystko
Cola to nie tylko zwykły napój, ale płyn o milionie zastosowań. Usuwanie rdzy np. z kranów? Cola pomoże. Zmywanie wdeptanej w dywan lub wplątanej we włosy gumy do żucia? Cola sobie z tym poradzi. Czyszczenie trudnych zabrudzeń w toalecie? Wystarczy odrobina płynu. Jednak ten popularny napój ma też bardzo wiele zastosowań kulinarnych.
Z lodem, cytryną czy limonką – tak najczęściej ją serwujemy. Oczywiście stanowi też obowiązkowy element wielu drinków. Jednak colę można nie tylko pić, ale i jeść. Oto kilka propozycji na takie dania. Jest na przykład składnikiem pewnej zupy, popularnej w Stanach Zjednoczonych.
Zupa z czarnej fasoli
- Przepis jest prosty: do garnka wlewamy dwa litry coli i dokładamy pół kilograma wędzonej szynki. Gotujemy do miękkości.
- Wyjmujemy mięso, a do wywaru dorzucamy namoczoną przez noc w zimnej wodzie czarną fasolę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy, aż fasola zrobi się miękka.
- Miksujemy fasolę, przyprawiamy śmietaną, kminem rzymskim i kolendrą mieloną. Można dodać papryczki chili. Gotowe.
Po zupie czas na mięsa. Cola dodana do marynaty powoduje, że mięso jest bardziej kruche i delikatne, dostaje także specyficznego, słodkawego posmaku. Najbardziej znanymi daniami mięsnymi z colą są żeberka pieczone i duszona szynka.
Żeberka w coli
- Płat żeberek wkładamy do dużego, płaskiego naczynia.
- Przygotowujemy marynatę: do dwóch szklanek coli dodajemy posiekane cztery ząbki czosnku, trzycentymetrowy kawałek imbiru, kilka goździków, pieprz, dwie papryczki chilli, sól, kolendrę i ziele angielskie oraz sok z dwóch cytryn.
- Marynatę mieszamy i zalewamy nią mięso, pozostawiając je na noc w lodówce.
- Następnego dnia pieczemy, nie wyjmując z marynaty. Na koniec pieczenia smarujemy wierch żeberek miodem i pozostawiamy, by się skarmelizował.
Szynka duszona w coli
- Szynkę zalewamy marynatą z wody, soli peklowej, ziela angielskiego, czosnku i liści laurowych. Pozostawiamy w lodówce na cztery dni.
- Wyjmujemy szynkę i szpikujemy ją goździkami.
- Do garnka wlewamy półtora litra coli, dorzucamy przekrojoną na pół cebulę, mięso i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
- Mięso wyjmujemy, a wywar zagęszczamy. Zalewamy mięso ponownie gęstym wywarem i dusimy 15 minut. Potem kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami.
Po głównym daniu czas na deser. Cola jest składnikiem wielu tego typu potraw. Najbardziej popularne są lody.
*Lody waniliowe z colą *
- Lody miksujemy z pokruszonym lodem i colą.
- Wykładamy do płaskiego naczynia i zamrażamy.
- Wyjmujemy gałki łyżką do lodów, wkładamy do pucharków, polewamy małą ilością coli i gotowe.
Lody z coli
- Rozpuszczamy w coli (litr) torebkę cukru waniliowego. Dodajemy sok z jednej cytryny.
- Wylewamy całość do płaskiego pojemnika, wkładamy do zamrażarki, mieszając co pół godziny. Powinny być gotowe po trzech godzinach.
- Można także zamrażać je np. w pojemnikach po jogurtach, a gdy lekko się zetną, wcisnąć patyczki. A po obiedzie obowiązkowo trzeba spróbować rumu z colą z dodatkiem cukru trzcinowego i soku z limonki. AD/mmch/kuchnia.wp.pl