Brownie z batatów
Lubisz słodkości, ale nawet na pikniku chcesz ograniczać kaloryczne przysmaki? Oto coś dla ciebie – brownie z przepisu Marty Dymek. W rondelku podgrzewamy tabliczkę gorzkiej czekolady i 1/3 szklanki oleju kokosowego. Równocześnie w wysokim naczyniu blendujemy banana, szklankę miąższu z upieczonego batata, 1/4 szklanki syropu z agawy i łyżeczkę soku z cytryny. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę, którą dodajemy do miski z 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao, łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto polewamy musem ze zblendowanej połówki upieczonego batata, 2-3 łyżek masła orzechowego, 2 łyżek syropu klonowego, łyżeczki ekstraktu waniliowego i odrobiny soli.