Co zabrać na piknik? 10 pysznych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Uczta w plenerze

Obraz
© Shutterstock.com

Co może być przyjemniejszego niż biesiada na świeżym powietrzu, cytując klasykę polskiego filmu – "w pięknych okolicznościach przyrody"? Sukces każdego pikniku zależy od przysmaków, którymi się wówczas raczymy. Oto kilka pomysłów na nieskomplikowane specjały.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Sałatka w słoiku

Obraz
© 123RF

Banalnie prosty w przygotowaniu przysmak, który zachwyci każdego. Na dno słoika wlewamy sos z musztardy, miodu, oliwy, octu winnego (po łyżeczce każdego składnika), doprawionych solą i pieprzem. Następnie układamy warstwami porwaną sałatę lodową, upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka, kukurydzę z puszki, plasterki świeżego ogórka, pokruszoną fetę i orzechy włoskie. Dobór składników zależy od naszych upodobań, im bardziej kolorowo, tym lepiej.

/ 11Chleb bananowy

Obraz
© 123RF

Amerykanie pochłaniają go zarówno na śniadanie, jak i deser. Świetnie sprawdzi się również w piknikowym koszyku. Do przygotowania pysznego chlebka potrzebujemy 3-4 dojrzałych bananów, dwóch niepełnych szklanek mąki pszennej (możemy ją zastąpić orkiszową), 100-120 gramów masła, 120 g cukru, 2 jajek, 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dokładamy roztarte widelcem banany. Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Chleb bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C., przez około 60-70 minut.

/ 11Guacamole

Obraz
© Shutterstock.com

Pyszna pasta, którą zajadali się już Aztekowie władający przed wiekami dzisiejszym Meksykiem. Guacamole świetnie smakuje z nachosami, krakersami czy chlebem żytnim. Jak je przyrządzić? Miąższ dojrzałego awokado rozcieramy widelcem, następnie dodajemy do niego sok z limonki i sól. W zależności od osobistych upodobań smakowych pastę możemy wzbogacić posiekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryczką chili czy kolendrą.

/ 11Diablotki

Obraz
© Shutterstock.com

Zastanawiasz się, czym zastąpić na pikniku niezbyt korzystne dla zdrowia chipsy? Przygotuj diablotki. Za tą tajemniczą nazwą kryją się po prostu paluchy zwinięte z pasków ciasta francuskiego, posmarowane roztrzepanym jajkiem i posypane startym serem (np. parmezanem) oraz przyprawami: sezamem, kminkiem, ostrą papryką albo ziołami prowansalskimi. Wstawiamy je do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200-220 stopni, aż uzyskają jasnozłoty kolor.

/ 11Brownie z batatów

Obraz
© 123RF

Lubisz słodkości, ale nawet na pikniku chcesz ograniczać kaloryczne przysmaki? Oto coś dla ciebie – brownie z przepisu Marty Dymek. W rondelku podgrzewamy tabliczkę gorzkiej czekolady i 1/3 szklanki oleju kokosowego. Równocześnie w wysokim naczyniu blendujemy banana, szklankę miąższu z upieczonego batata, 1/4 szklanki syropu z agawy i łyżeczkę soku z cytryny. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy na gładką masę, którą dodajemy do miski z 1/3 szklanki przesianej mąki pszennej, 1/4 szklanki kakao, łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli. Wszystko mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy 45 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto polewamy musem ze zblendowanej połówki upieczonego batata, 2-3 łyżek masła orzechowego, 2 łyżek syropu klonowego, łyżeczki ekstraktu waniliowego i odrobiny soli.

/ 11Hummus

Obraz
© 123RF

Świetnie smakuje posmarowany na chlebie razowym, macy czy picie. Można go też jeść z surową marchewką albo selerem naciowym. Hummus na pewno stanie się hitem każdego pikniku. Jego przyrządzenie nie jest skomplikowane. Wystarczy zmiksować ciecierzycę (odsączona zawartość jednej puszki) z sokiem z cytryny (łyżeczka), ząbkiem czosnku, pastą sezamową tahini (5 łyżek), olejem sezamowym lub oliwą z oliwek (łyżka), a na końcu doprawić solą, pieprzem i łyżeczką mielonego kminu rzymskiego. Pastę możemy wzbogacić liofilizowanym burakiem, posiekanymi oliwkami albo suszonymi pomidorami.

/ 11Ser marynowany

Obraz
© 123RF

Czeski przysmak wzbogaci menu każdej plenerowej imprezy. Będzie świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki. Do marynowania najlepiej nadaje się ser typu camembert, ale możemy też użyć sera żółtego albo korycińskiego. Kroimy go w grubą kostkę i układamy w dużym słoiku, przekładając czosnkiem, cebulą, papryczką chili, gałązkami rozmarynu, kolorowym pieprzem, listkami laurowymi. Całość zalewamy mieszanką oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) i oliwy z oliwek, wzbogaconą odrobiną octu balsamicznego. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4-5 dni.

/ 11Lemoniada truskawkowa

Obraz
© Shutterstock.com

Co pić podczas pikniku? Na przykład orzeźwiającą lemoniadę truskawkową, która najlepiej smakuje późną wiosną i wczesnym latem, gdy mamy do dyspozycji świeże owoce. Truskawki należy zblendować, a następnie zalać gazowaną wodą mineralną, sokiem z cytryny oraz syropem przygotowanym z cukru trzcinowego (gotujemy go z wodą aż się rozpuści), dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin. Lemoniadę warto serwować z lodem.

10 / 11Chipsy warzywne

Obraz
© Shutterstock.com

Znakomity zamiennik sklepowych chrupków z ziemniaków, których skład pozostawia zwykle sporo do życzenia. Pyszne chipsy przygotujemy np. z buraków. Obrane bulwy kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy 20-25 minut w piekarniku, w temperaturze 170-180 st. Na koniec posypujemy grubą solą morską i suszonym tymiankiem. Podobnie można przetworzyć też selera albo batata.

11 / 11Szaszłyk serowo-warzywny

Obraz
© 123RF

Choć nazwa kojarzy się z grillowanymi przysmakami, ten szaszłyk nie wymaga obróbki termicznej i można go przygotować błyskawicznie. Wystarczy pokroić w grube kostki kawałek żółtego sera i nadziać je na długi patyk do szaszłyków, na przemian z kawałkami papryki, ogórka kiszonego, oliwek i rzodkiewek. Lista składników jest oczywiście otwarta i zależy od naszych preferencji smakowych.

Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem