Co musisz wiedzieć o mrożonkach?
Same witaminy
Z powodzeniem zastępują świeże warzywa i owoce. Mają bardzo dużo witamin, bo większość z nich została błyskawicznie zamrożona zaraz po zbiorze, a wtedy są najbardziej dojrzałe i wartościowe.
Z powodzeniem zastępują świeże warzywa i owoce. Mają bardzo dużo witamin, bo większość z nich została błyskawicznie zamrożona zaraz po zbiorze, a wtedy są najbardziej dojrzałe i wartościowe. Zdaniem ekspertów Polacy rzadko używają ich w kuchni, a to duży błąd. Torebki z mrożona brukselką, szpinakiem czy marchewką zawsze warto mieć w zamrażalce, bo dzięki nim szybko i bez większych problemów można przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Świetnie nadają się do zapiekanek i zup, ale można zrobić z nich doskonałe smoothie, ciasta albo sałatki.
Marta Rowicka/ Kuchnia WP