Co jeść, żeby wzmocnić odporność?
Co jeść, żeby zwiększyć odporność?
Jeśli zadbamy o odpowiednią dietę, bogatą w składniki odżywcze, nie tylko szybko pozbędziemy się przeziębienia, ale i na dłuższą metę grypa i inne infekcje będą trzymały się od nas z daleka
Jeśli zadbamy o odpowiednią dietę, bogatą w składniki odżywcze, nie tylko szybko pozbędziemy się przeziębienia, ale i na dłuższą metę grypa i inne infekcje będą trzymały się od nas z daleka. Wspólnie z dietetykiem medycznym, Alicją Wałdoch, opracowaliśmy jadłospis, który pomoże nam w walce z obniżoną odpornością.
Alicja Wałdoch, dietetyk medyczny: - Zimowa aura sprzyja osłabieniu i senności. Ponadto krótsze dni oraz niska temperatura działają demotywująco na podejmowanie aktywności fizycznej. W tym okresie łatwo o przeziębienia, dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych w diecie. Jesienią i zimą nasz organizm potrzebuję tyle samo lub mniej energii co latem, uzależnione jest to od podejmowania aktywności fizycznej. Należy pamiętać o odpowiedniej dawce ruchu, która hartuje organizm, dzięki czemu będziemy cieszyć się zdrowiem oraz nie przytyjemy w zimie. Odżywiaj się regularnie i prawidłowo, zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i dostarczaj składników odżywczych, mających pozytywne oddziaływanie na twoją odporność. Główne znaczenie będą miały tu witaminy, które wykazują działanie antyoksydacyjne: C, A i E oraz witaminy z grupy B, działające pozytywnie na układ nerwowy.
Tekst: MD/ese/kuchnia.wp.pl