Sałatka grecka
Za oknem upał, a ty nie masz pomysłu na orzeźwiający posiłek? Przygotuj sałatkę, którą od pokoleń kochają mieszkańcy gorącej Grecji. W najbardziej podstawowej wersji tworzą ją grubo pokrojone pomidory i ogórki, plasterki czerwonej cebuli, oliwki i ser feta, jednak smak specjału tkwi w szczegółach – ogórków nie należy wcześniej obierać, dzięki czemu będą bardziej chrupiące, zaś fety nie kruszymy na małe kawałeczki, ale jej solidny plaster układamy przed zaserwowaniem na szczycie potrawy.
Przygotowując sałatkę grecką często nie zwracamy uwagi na to, jakie oliwki dorzucamy. Zwykle lądują w niej zielone, najbardziej popularne w naszych sklepach. Jest to jednak spory błąd, ponieważ do potrawy zdecydowanie lepiej pasują ciemne, najlepiej z pestką. Sałatka nie może obyć się bez dressingu na bazie oliwy z oliwek i octu z białego wina. Oba produkty powinny być dobrej jakości.