Gazpacho
Przysmak nierozerwalnie związany z Hiszpanią, a zwłaszcza Andaluzją, gdzie narodziła się receptura najpopularniejszej wersji tego aromatycznego chłodnika.
Jego przygotowanie jest banalnie proste. Na początku zapiekamy 2-3 kromki chleba, które następnie kruszymy i dodajemy do naczynia z obranymi, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi pomidorami (potrzebujemy około kilograma), pokrojoną czerwoną papryką, kilkoma ząbkami czosnku oraz 4-5 łyżkami dobrej jakościowo oliwy. Dolewamy około 100 ml zimnej wody (może być mineralna) i miksujemy, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Gazpacho podajemy oczywiście na zimno. Hiszpanie często serwują specjał z kostkami lodu, szczególnie w upalne dni. W osobnych naczyniach możemy do niego podać oliwki, orzechy czy plasterki podsuszanej szynki.