Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Składniki:
- filet z łososia (ok. 600 g),
- olej rzepakowy,
- ok. 2 szklanki świeżego szpinaku,
- łyżka serka śmietankowego,
- masło klarowane,
- pieprz cytrynowy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko.
Przygotowanie: filet z łososia przekrój w poprzek, a następnie oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop sokiem z cytryny. Szpinak posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką serka śmietankowego. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak z serkiem. Teraz przykryj rybę ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym lub sałatką na bazie miksu sałat z dressingiem koperkowym.
Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową