Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

sos czosnkowy

Przepis
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • 1 główka czosnku - polskiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 - 3 łyżki majonezu Winiary- najlepszy
  • biały pieprz,
  • sól
Przepis

czosnek po obraniu przecisnąć przez wyciskacz lub drobno posiekać i włożyć na sito - drobne oczka, dodać sól, śmietanę i okrągłą pałką drewnianą na misce ( tak aby sito było oparte na dnie miski)przecierać czosnek przez sito, po kilku minutach przecierania z solą i śmietaną podnieść sito, łyżką odcisnąć pozostałą część śmietany aby na sitku pozostał tylko czosnek, do wyciśniętego sosu dodać majonez i biały pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki na 2- 3 godziny aby się "przegryzło". Można dodać do sosu część pozostałego czosnku, ale będzie dyżo mocniejszy.

Przepis dodał użytkownik wegier

d4i2tal

Podziel się opinią

1
1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal