Trwa ładowanie...
d1jkxa8
d1jkxa8

Sos czosnkowy

Przepis

Sos czosnkowy to alternatywa dla sosów chrzanowych, podawanych tradycyjnie na wielkanocnym stole. Jest także świetnym dodatkiem do pizzy i domowych frytek.

3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj diety:
Okazja:
Sos czosnkowy
Getty Images
Składniki
  • 1 główka czosnku - polskiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki majonezu Winiary - najlepszy
  • biały pieprz,
  • sól
Przepis

Czosnek po obraniu przecisnąć przez wyciskacz lub drobno posiekać i włożyć na sito - drobne oczka, dodać sól, śmietanę i okrągłą pałką drewnianą na misce (tak aby sito było oparte na dnie miski) przecierać czosnek przez sito. Po kilku minutach przecierania z solą i śmietaną podnieść sito, łyżką odcisnąć pozostałą część śmietany, aby na sitku pozostał tylko czosnek.

Do wyciśniętego sosu dodać majonez i biały pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby się "przegryzło". Można dodać do sosu część pozostałego czosnku, ale będzie dyżo mocniejszy.

Przepis dodał użytkownik wegier

Sos czosnkowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1
1
Share
d1jkxa8
d1jkxa8
d1jkxa8
d1jkxa8
d1jkxa8