Z czym to jeść
Oryginalne chorizo ma zwykle wyraźny smak i mocny, charakterystyczny zapach. Docenimy go, gdy przyrządzimy w domu własną wersję hiszpańskiego tapas, np. nakładając na kromkę chleba kiełbasę podsmażoną z cebulą oraz trochę konserwowanej ciecierzycy. Chorizo lubi też towarzystwo oliwek, suszonych pomidorów i serów, np. fety. Pyszną przekąską jest również hiszpańska kiełbasa usmażona z dojrzewającą szynką (np. serrano), cebulą, bobem i miętą.
W Hiszpanii, ale także wielu krajach latynoskich, chorizo jest jadane pod różnymi postaciami. Meksykanie na śniadanie bardzo chętnie pochłaniają chorizo con huevos, czyli po prostu kiełbasę z jajkami. Smak tej wędliny często uwalnia się pod wpływem gotowania, dlatego produkt warto dodawać do rozmaitych potraw. Bardzo prostym, ale pysznym i sycącym daniem, znakomitym w okresie jesienno-zimowym, jest soczewica gotowana z cebulą i chorizo. Innym jednogarnkowym przysmakiem jest hiszpańska kiełbasa, smażona z ugotowaną wcześniej ciecierzycą, cebulą i ewentualnie dodatkiem suszonych grzybów leśnych.