Z czym to jeść
Wędliną warto też wzbogacać farsze, np. do tortilli. Będzie również smakowitym dodatkiem do puree z fasoli pinto, potrawy popularnej w Meksyku i innych krajach Ameryki Łacińskiej. Świetnie smakuje z makaronem, np. z dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Chorizo można też dodawać do rozmaitych zup, np. czosnkowej czy dyniowej. Magda Gessler proponuje natomiast aromatyczną hiszpańską zupę z regionu Rioja. Pokrojoną w plasterki kiełbasę dodajemy do zeszklonej na patelni cebuli oraz czosnku i podsmażamy. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory oraz ziemniaki. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, wędzoną i ostrą paprykę. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Solimy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki, z wiejskim chlebem albo bagietką. Jeśli lubimy eksperymenty możemy przetestować przepis Nigelli Lawson, która poleca chorizo z przegrzebkami. Pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażamy, a później na
wytopionym z niej tłuszczu układamy małże i smażymy po minucie z każdej strony. Dodajemy chorizo, skrapiamy sokiem z cytryny i jeszcze chwilę podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
RAF/mp/WP Kuchnia