Maślane bułeczki z czekoladą
Składniki:
- 1/3 kostki miękkiego masła,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 10 g świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 80 g posiekanej mlecznej czekolady (lub groszków czekoladowych),
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki (oprócz czekolady) i wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste. Dopiero pod sam koniec dodaj posiekane kawałki czekolady. Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, podziel je na 7-8 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Teraz poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj bułeczki jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Kiedy bułeczki upieką się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce. Poczekaj, aż wystygną i zajadaj. Smacznego!