Proste i smaczne
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże bułeczki z pysznymi dodatkami. Do tego kubek aromatycznej kawy i już wiesz, że to będzie dobry dzień.
Drożdżówki z serem
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- 25 g suchych drożdży,
- 2 jajka,
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru do wypieków,
- 50 g masła,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1/2 kg zmielonego sera białego.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie w dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałą część mąki i mleka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, jedno jajko i 2 żółtka, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już odpowiednio napowietrzone, gęste i sprężyste, dodaj do niego rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrób, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Kiedy ciasto rośnie, przygotuj serowe nadzienie bułeczek. W dużej misce wymieszaj ze sobą dokładnie zmielony ser, jajko, 1/4 szklanki cukru. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół cm i go posmaruj serem. Teraz dłuższe boki ciasta zawiń na dwa, by pokrywały się i tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni. Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Odrywane bułeczki maślane
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1/2 kostki masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- łyżka kwaśniej śmietany,
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- szklanka ulubionych owoców (jeśli są duże pokrój je na mniejsze kawałki wielkości np. malin).
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Do miski wsyp pozostałą część mąki, cukru, żółtka, łyżkę śmietany i cukier z wanilią, wlej mleko, dodaj zaczyn, rozpuszczone masło i zacznij zagniatać ciasto. Teraz miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek grubości ok. 2 cm. Za pomocą szklanki zacznij wykrawać krążki. Na każdym z nich połóż owoce, starannie zalep je i uformuj okrągłe bułeczki. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i poukładaj w nim bułeczki jedną obok drugiej tak, by pomiędzy nimi było ok. 1,5 cm przestrzeni. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i poczekaj, aż ładnie się zarumienią – ok. 20-25 minut. Kiedy już wystygną, obsyp je cukrem puderm i zajadaj.
Zawijane bułeczki cynamonowe
- 450 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży suchych,
- 180 ml mleka,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 200 g cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
- 250 g włoskich orzechów zmielonych,
- pół paczuszki cynamonu,
- 2 łyżki roztopionego masło do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i dodaj mleko, jajka, sól i 100 g cukru - zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec dodaj roztopione masło. Dalej ugniataj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Teraz uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski - przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie możesz już przygotować 2 blachy — wyłóż je papierem do pieczenia. Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 25 cm. Orzechy rozdrobnij i wymieszaj z cynamonem i pozostałym cukrem. Powierzchnię ciasta posmaruj masłem, a następnie posyp mieszanką cynamonowo-orzechową i zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 cm i pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm. Teraz poukładaj surowe bułeczki na blachach - zostaw między nimi spore odległości, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez ok. 20 min. Po tym czasie wyjmij bułeczki z piekarnika i wystudź je na kratce.
Maślane bułeczki z czekoladą
- 1/3 kostki miękkiego masła,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 10 g świeżych drożdży,
- szczypta soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 80 g posiekanej mlecznej czekolady (lub groszków czekoladowych),
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek.
Drożdże rozpuść w kilku łyżkach ciepłego mleka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki (oprócz czekolady) i wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste. Dopiero pod sam koniec dodaj posiekane kawałki czekolady. Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, podziel je na 7-8 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Teraz poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj bułeczki jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Kiedy bułeczki upieką się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce. Poczekaj, aż wystygną i zajadaj. Smacznego!
Drożdżowe paluchy z pesto
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- szklanka ciepłej wody,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania bułeczek.
- 2 pęczki bazylii,
- 10 g orzechów nerkowca,
- 20 g startego sera (może być parmezan),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Do miseczki wlej wodę i rozpuść w niej pokruszone drożdże, a do dużej miski przesiej mąkę, dodaj olej, sól, cukier, drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już jednolite i zwarte, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Składniki na pesto zmiksuj przy pomocy blendera. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, połóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Na połowie ciasta rozsmaruj pesto, przykryj ją drugą i lekko dociśnij. Ciasto pokrój w pasy grubości ok. 4 cm i każdy zawiń wokół własnej osi kilka razy. Teraz połóż obok siebie po 2 zakręcone pasy i splataj je razem, tworząc coś na kształt warkocza. Paluchy poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie każdego palucha posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.