Brownie - mocno czekoladowe ciacho prosto z Ameryki
To klasyk wśród amerykańskich łakoci. Mocno czekoladowy, pełen kalorii i pyszny. Mało komu udaje się zakończyć konsumpcję na jednym kęsie, ale warto dodać, że spory kawałek zaspokoi nawet największą ochotę na coś słodkiego. 8 grudnia Amerykanie świętują dzień brownie i z tej okazji warto przybliżyć sekrety tego ciacha.
Brownie - słodki symbol Ameryki
To klasyk wśród amerykańskich łakoci. Mocno czekoladowy, pełen kalorii i pyszny. Mało komu udaje się zakończyć konsumpcję na jednym kęsie, ale warto dodać, że spory kawałek zaspokoi nawet największą ochotę na coś słodkiego. 8 grudnia Amerykanie świętują dzień brownie i z tej okazji warto przybliżyć sekrety tego ciacha.
Skąd się wzięło brownie?
Opowiadań na temat receptury i pomysłu na to ciasto jest naprawdę wiele. Jedna z historii głosi, że niejaka Pani Brown, amerykańska bibliotekarka, pewnego popołudnia postanowiła upiec klasyczne ciasto czekoladowe. Niestety, spiesząc się, zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Ciasto nie wyrosło, ale gospodyni mimo to podała gościom płaski, czekoladowy wypiek. O dziwo nikt nie krytykował jej dzieła, a wręcz przeciwnie - słodki zakalec okazał się być kulinarnym hitem. Współcześnie ciasto to możemy kupić nie tylko w cukierniach, ale również znajdziemy je w ofercie znanych na całym świecie kawiarnianych sieciówek.
Ciasto dla każdego
Mokre i gęste ciasto, które wielbią mieszkańcy Ameryki, może przypominać znanego w Polsce "Murzynka". Wypieki te różnią się jednak pod wieloma względami. Brownie nie zawiera bowiem mleka i oczywiście proszku do pieczenia, a ponadto zamiast kakao, dodajemy do niego czekoladę, dzięki której ma charakterystyczny smak.
Ważną cechą jest też fakt, że zepsutego ciasta nie można już bardziej popsuć, więc uda się nawet amatorom w kuchni. Wystarczy skompletować składniki, zmiksować je, a później upiec.
Podstawa to czekolada i kakao
Do przygotowania brownie warto zakupić dobrej jakości produkty. Dotyczy to szczególnie czekolady oraz kakao. Wyroby czekoladopodobne czy sztuczne popsują cały smak, a nasza praca pójdzie na marne.
Wyjątkowe dodatki
Brownie samo w sobie nie zawsze zachęca do spróbowania - płaski, ciemny i zakalcowaty kawałek warto jednak urozmaicić smakowitymi dodatkami. Podstawą są solidna porcja bitej śmietany oraz owoce - mogą być świeże lub w postaci musu. Wypiek warto oblać też ganache, czyli kremową mieszanką roztopionej czekolady i śmietanki. Niektórzy wzbogacają również smak samego ciasta, np. poprzez dodanie startej skórki pomarańczowej.
Przepis na brownie
Składniki: 185 g masła, 185 g gorzkiej czekolady, 85 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 50 g białej czekolady (posiekanej na drobne kawałki), 50 g mlecznej czekolady (posiekanej na drobne kawałki), 3 jajka, 275 g drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem).
Przygotowanie: papierem do pieczenia wykładamy formę o wymiarach 20x20 cm. Małe kawałki czekolady mieszamy z masłem, roztapiamy i studzimy. Cukier razem z jajkami ubijamy na jednolitą masę, a następnie mieszamy ją z wcześniej przygotowaną mieszanką. Mąkę z kakao przesiewamy do masy i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mleczną oraz białą czekoladę i delikatnie ze sobą łączymy. Taką gotową masę wykładamy do formy. Jej powierzchnia powinna być wygładzona. Ciasto pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Boki brownie powinny odstawać od formy a wierzch ciasta musi być błyszczący. Ostudzone ciasto jest gotowe do jedzenia. Możemy przechowywać je w szczelnym pojemniku przez dwa tygodnie w lodówce lub miesiąc w zamrażarce. Przed podaniem można oprószyć je dodatkowo kakao.