Drożdżowe paluchy z pesto
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- szklanka ciepłej wody,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania bułeczek.
Składniki na pesto:
- 2 pęczki bazylii,
- 10 g orzechów nerkowca,
- 20 g startego sera (może być parmezan),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Do miseczki wlej wodę i rozpuść w niej pokruszone drożdże, a do dużej miski przesiej mąkę, dodaj olej, sól, cukier, drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już jednolite i zwarte, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Składniki na pesto zmiksuj przy pomocy blendera. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, połóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Na połowie ciasta rozsmaruj pesto, przykryj ją drugą i lekko dociśnij. Ciasto pokrój w pasy grubości ok. 4 cm i każdy zawiń wokół własnej osi kilka razy. Teraz połóż obok siebie po 2 zakręcone pasy i splataj je razem, tworząc coś na kształt warkocza. Paluchy poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie każdego palucha posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.