Zawijane bułeczki cynamonowe
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży suchych,
- 180 ml mleka,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 200 g cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
- 250 g włoskich orzechów zmielonych,
- pół paczuszki cynamonu,
- 2 łyżki roztopionego masło do posmarowania.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i dodaj mleko, jajka, sól i 100 g cukru - zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec dodaj roztopione masło. Dalej ugniataj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Teraz uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski - przykryj ją ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie możesz już przygotować 2 blachy — wyłóż je papierem do pieczenia. Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 25 cm. Orzechy rozdrobnij i wymieszaj z cynamonem i pozostałym cukrem. Powierzchnię ciasta posmaruj masłem, a następnie posyp mieszanką cynamonowo-orzechową i zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 cm i pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm. Teraz poukładaj surowe bułeczki na blachach - zostaw między nimi spore odległości, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez ok. 20 min. Po tym czasie wyjmij bułeczki z piekarnika i wystudź je na kratce.