Kwaśnica
Tradycyjny przysmak kuchni góralskiej, rozsławiony przez braci Golców, którzy śpiewają: "gdy widzę kwaśnicę, to kwicę". Według oryginalnych receptur powinna zawierać m.in. żeberka, boczek, słoninę i suszone grzyby, ale w bardziej oszczędnej wersji wystarczą dwa wędzone udka kurczaka, które zalewamy zimną wodą, dodajemy 2-3 posiekane ząbki czosnku i liść laurowy, a następnie gotujemy, aż powstanie dość esencjonalny wywar. Mięso wyjmujemy i rozdrabniamy, a do zupy dodajemy około pół kilograma odciśniętej i lekko posiekanej kapusty kiszonej (od jej jakości zależy w dużym stopniu smak potrawy). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie (kapusta nie powinna się rozgotować). Na koniec dolewamy szklankę soku z kapusty i jeszcze raz zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i suszoną papryką.