Błyskawiczne zupy trzyskładnikowe. Idealne dla zabieganych

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Szybko i bez kombinowania

Obraz
© Shutterstock.com

Bez zupy trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad. Jednak tempo życia zmusza do poszukiwania prostych i błyskawicznych rozwiązań także w kuchni. Oto propozycje smacznych dań, których przygotowanie nie potrwa długo i wystarczą nam zaledwie trzy składniki oraz ewentualnie kilka przypraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Zupa z dyni, marchewki i pomidorów

Obraz
© 123RF

Potrawa, która nie tylko smakuje, ale również pięknie wygląda. Pomarańczowo-czerwony kolor zawdzięcza naturalnym barwnikom wykorzystanych warzyw, czyli karotenoidom – związkom o ogromnych właściwościach odżywczych, niezbędnym m.in. do prawidłowego funkcjonowania wzroku.

Jak przyrządzić zupę? Zagotowujemy pół litra wody, do której wrzucamy po około 50 dag pokrojonych w kostkę dyni, marchewki i pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Miksujemy na gładki krem.

/ 9Zupa "nic"

Obraz
© 123RF

Nie jest to klasyczna zupa obiadowa, ale za to świetnie sprawdzi się na… śniadanie. Wystarczy zagotować litr mleka z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym (cała torebka). Rozbijamy dwa jajka, oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na sztywną pianę z łyżką cukru. Porcjami wkładamy ją do gotującego się mleka i czekamy, aż powstanie coś na kształt piankowych kluseczek, które następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego roztrzepane żółtka, cały czas mieszając. Gdy zupa jest już na talerzu, dodajemy do niej białkowe kluseczki.

/ 9Potage Parmentier

Obraz
© iStock.com

Klasyczny francuski specjał. Pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu. Kilogram ziemniaków obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Białe części z dwóch dorodnych porów siekamy na talarki i podsmażamy na oliwie lub maśle klarowanym razem z dwoma ząbkami czosnku. Dodajemy do ziemniaków i wszystko zalewamy wodą tak, by pokryła warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną kolendrą. Gotujemy około 30-45 minut, a na koniec blendujemy, by uzyskać smakowity krem. Można go serwować z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

/ 9Prowansalska zupa pomidorowa

Obraz
© Fotolia

Trudno znaleźć Polaka, który nie lubiłby tradycyjnej "pomidorówki". Prowansalska wersja jest trochę łagodniejsza w smaku, a przede wszystkim łatwiejsza do przygotowania. Potrzebujemy tylko kilograma dojrzałych pomidorów, które sparzamy we wrzątku, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Dodajemy je do garnka z posiekaną cebulą, podsmażoną wcześniej z kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawiamy szczyptą cukru i bazylią (najlepiej świeżą). Dusimy około kwadransa, następnie dolewamy pół litra wody, wsypujemy około ¼ szklanki kaszy jęczmiennej i gotujemy przez 30-40 minut. Jeśli mamy w lodówce skórkę parmezanu, możemy ją dorzucić do zupy, nada jej bardziej wyrazistego smaku.

/ 9Zupa z papryki

Obraz
© 123RF

Smaczna i aromatyczna potrawa. Dwie duże czerwone papryki pieczemy w piekarniku (w temperaturze 220 st.) przez około 20-25 minut, aż ich skórka zrobi się niemal czarna. W tym czasie dusimy w garnku całe pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe (jedno opakowanie), doprawiając je solą, suszoną bazylią, ostrą papryką i granulowanym czosnkiem. Gdy papryki już się upieką, obieramy je ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Dusimy jeszcze minimum kwadrans (im dłużej, tym pełniejszy smak uzyskamy), a na koniec blendujemy.

/ 9Wodzianka

Obraz
© 123RF

Jedna z tradycyjnych potraw kuchni chłopskiej, spożywana niemal codziennie, zwykle na śniadanie. Przygotowanie wodzianki jest banalnie proste. 2-3 kromki czerstwego chleba (najlepiej ciemnego, np. żytniego) dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka, razem z kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę oraz łyżką smalcu (dobrze, gdyby był ze skwarkami). Zalewamy dwoma szklankami gorącej wody, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i gotowe!

/ 9Zupa ogórkowa

Obraz
© Shutterstock.com

Klasyka polskiej kuchni. Oczywiście najlepiej przyrządzać ją na bazie aromatycznego wywaru mięsno-warzywnego (świetnie smakuje np. z żeberkami), ale gdy brakuje nam czasu i składników, możemy ugotować prostszą wersję zupy ogórkowej. Dwie kostki rosołowe (warto wybierać buliony eko) rozpuszczamy we wrzącej wodzie, a następnie dodajemy 25 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę. Gdy się ugotują, dokładamy 25 dag drobno pokrojonych ogórków kiszonych wraz z sokiem powstałym podczas siekania. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.

/ 9Kwaśnica

Obraz
© Shutterstock.com

Tradycyjny przysmak kuchni góralskiej, rozsławiony przez braci Golców, którzy śpiewają: "gdy widzę kwaśnicę, to kwicę". Według oryginalnych receptur powinna zawierać m.in. żeberka, boczek, słoninę i suszone grzyby, ale w bardziej oszczędnej wersji wystarczą dwa wędzone udka kurczaka, które zalewamy zimną wodą, dodajemy 2-3 posiekane ząbki czosnku i liść laurowy, a następnie gotujemy, aż powstanie dość esencjonalny wywar. Mięso wyjmujemy i rozdrabniamy, a do zupy dodajemy około pół kilograma odciśniętej i lekko posiekanej kapusty kiszonej (od jej jakości zależy w dużym stopniu smak potrawy). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie (kapusta nie powinna się rozgotować). Na koniec dolewamy szklankę soku z kapusty i jeszcze raz zagotowujemy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i suszoną papryką.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji