Po co się blanszuje?
Zalet tego procesu jest kilka. Dzięki niemu produkty spożywcze zachowują swój intensywny kolor i smak, są jędrne i sprężyste. Podgotowanie sprawia, że na talerz nie trafia surowizna, nie ma więc obaw, że zatrujemy się bakteriami. Blanszowanie pomaga także pozbyć się goryczki z niektórych warzyw (np. cykorii, jarmużu), przykrego zapachu czy ostrego smaku (zblanszowana cebula będzie znacznie łagodniejsza). Z kolei zblanszowane ziemniaki, jeśli zamierzamy zrobić z nich frytki, wchłoną mniej tłuszczu.
Blanszowanie sprawia, że delikatne warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, szczaw) nie rozpadną się podczas gotowania. Dzięki blanszowaniu twarde warzywa i owoce zmiękną. Poprzez blanszowanie ryżu pozbędziemy się z niego nadmiaru krochmalu. Zblanszowaną kapustę łatwiej obierzemy z liści.