Jarmuż - modny, ale czy taki zdrowy?

Jarmuż niegdyś był warzywem często i chętnie używanym w polskich kuchniach. Na wiele lat zniknął jednak z naszych stołów i dopiero od kilku sezonów ponownie stał się modnym kulinarnym składnikiem. Ta zmiana wychodzi nam oczywiście na zdrowie - jarmuż to bogactwo cennych przeciwutleniaczy, witamin i pierwiastków. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć go na stałe do jadłospisu i jak wykorzystać jarmuż w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Zapomniane warzywo wróciło do łask

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż niegdyś był warzywem często i chętnie używanym w polskich kuchniach. Na wiele lat zniknął jednak z naszych stołów i dopiero od kilku sezonów ponownie stał się modnym kulinarnym składnikiem. Ta zmiana wychodzi nam oczywiście na zdrowie - jarmuż to bogactwo cennych przeciwutleniaczy, witamin i pierwiastków. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć go na stałe do jadłospisu i jak wykorzystać jarmuż w kuchni.

/ 8Bogactwo witamin i cennych składników

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż, zwany niekiedy kapustą liściastą lub bezgłową, to odmiana kapusty warzywnej. Znany jest z uprawy - nie występuje na stanowiskach naturalnych. To roślina dwuletnia, będąca jedną z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w Europie. Charakterystyczne są dla niego długie, kędzierzawe liście, które tworzą rozetę. Jarmuż ma silnie rozwinięty korzeń. To też jedna z nielicznych roślin odpornych na mróz - możemy zbierać ją zimą. Niska temperatura pozbawia go też charakterystycznej goryczki.

Jarmuż występuje w kilku odmianach, które różnią się od siebie kształtem liści i barwą - od niebieskawozielonej, fioletowej i szarawej po jasnozieloną. To warzywo smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe. Zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Pełno w nim wspomagającego trawienie błonnika, chlorofilu (hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe) oraz witamin - A, K i z grupy B. To prawdziwa skarbnica witaminy C.

/ 8Profilaktyka antynowotworowa

Obraz
© 123RF.COM

W jarmużu znajdują się karotenoidy (beta karoten, luteina i zeaksantyna). Przeciwutleniacze te hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a w konsekwencji mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Naukowo dowiedziono, że dotyczy to szczególnie raka jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

To zielone warzywo jest również doskonałym źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe (substancja ta znajduje się też m.in. w brokułach). Jednak aby w pełni czerpać z tych właściwości warzywa, należy gotować je na parze przez maksimum 4 minuty. Gotowany w wodzie lub zbyt długo traci cenne właściwości.

/ 8Naturalne lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Regularnie spożywany jarmuż jest pomocny również przy innych dolegliwościach zdrowotnych. Zawiera spore dawki potasu i wapnia, dzięki czemu udrażnia i uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, a na dłuższą metę zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Jarmuż może chronić też przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Wszystko dzięki wspomnianemu wcześniej sulforafanowi, który niszczy bakterie Helicobacter pylori. Bakterie te w dużej mierze przyczyniają się do powstania wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka.

Z kolei obecność beta karotenu w składzie tego zielonego warzywa to korzyści dla naszego wzroku. Nasz organizm wytwarza z tego składnika witaminę A, która wzmacnia wzrok i zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty. Cenna dla oczu jest również luteina i zeaksantyna, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i szkodliwym działaniem słońca.

/ 8Przysmak nie dla wszystkich

Obraz

Jarmuż zawiera sporo goitrogenów, czyli związków, które mogą wpływać na metabolizm jodu i zaburzeń syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu. Substancje te słabną jednak po obróbce termicznej warzywa, dlatego chorym na tarczycę nie poleca się spożywania surowego jarmużu - mogą jeść jedynie gotowany i to w małych ilościach.

Podobnie, jak buraki, rabarbar czy szpinak jarmuż zawiera szczawiany, dlatego powinny go unikać osoby zmagające się z kamicą szczawianową.

/ 8Jak wybrać najlepszy jarmuż?

Obraz
© 123RF.COM

Warzywo to bardzo łatwo kupić zarówno w dużych supermarketach, jak i na targu. Smaczny jarmuż rozpoznamy po jędrnych liściach i głębokim kolorze. Lepiej unikać zwiędłych i zżółkniętych roślin, ponieważ są już nieświeże. Nie należy wybierać również przejrzałego produktu, który ma twarde łodyżki i grube żyłki w liściach.

Jeśli nie spożywamy jarmużu od razu po zakupie, nie wolno płukać go przed przechowywaniem, gdyż w ten sposób może się szybciej zepsuć przez nadmiar wilgoci. Najlepiej umieścić go w torebce z perforowanej folii, która zapewnia dopływ powietrza i wilgoci, dzięki czemu pozostanie kruchy i jędrny. Tuż przed gotowaniem, smażeniem czy zapiekaniem, jarmuż należy namoczyć w zimnej wodzie, a następnie starannie opłukać, aby pozbyć się piasku i innych nieczystości. Następnie trzeba odciąć zniszczone liście zewnętrzne i twarde łodygi - te miękkie należy zostawić, ponieważ są źródłem smaku.

/ 8Jak wykorzystać jarmuż w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej smakuje na ciepło - w postaci czipsów, a także jako dodatek do dań obiadowych. Można go spożywać również na surowo, dlatego może być składnikiem warzywnych, zielonych smoothies. Kulinarnie myślmy o nim jak o szpinaku - wspaniale sprawdzi się posiekany jako dodatek makaronów czy sałatek, z sosem balsamicznym, a także jako składnik gulaszów. To zielone warzywo wykorzystuje się również w kuchni irlandzkiej do przygotowania potrawy o nazwie colcannon. Danie to jest rodzajem purée ziemniaczanego z dodatkiem poszatkowanego jarmużu lub kapusty. Tradycyjnie przysmak ten pojawia się na irlandzkich stołach w okresie Halloween.

/ 8Chipsy z jarmużu

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce