Blanszowanie - niedoceniany sposób na żywność

Oto metoda kulinarna, która sprawia, że żywność zachowuje smak i kolor, traci ostry zapach i goryczkę, zostaje pozbawiona drobnoustrojów, jest łatwiejsza w obieraniu i obróbce. Mowa o blanszowaniu - czynności, którą wiele osób pomija w kuchni. Warto o niej pamiętać, bo dzięki niej produkty spożywcze będą smaczniejsze.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Tak warto gotować

Obraz
© 123RF.COM

Oto metoda kulinarna, która sprawia, że żywność zachowuje smak i kolor, traci ostry zapach i goryczkę, zostaje pozbawiona drobnoustrojów, jest łatwiejsza w obieraniu i obróbce. Mowa o blanszowaniu - czynności, którą wiele osób pomija w kuchni. Warto o niej pamiętać, bo dzięki niej produkty spożywcze będą smaczniejsze.

/ 8Co to jest?

Obraz

Blanszowanie (inaczej podgotowywanie) to metoda obróbki żywności, która polega na krótkim (kilkadziesiąt sekund) zanurzeniu produktu we wrzątku, a następnie zalaniu go lodowatą wodą (produkt można włożyć do naczynia wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu albo umieścić pod bardzo zimną wodą z kranu). Żywność można też blanszować nad parą (wtedy proces blanszowania trwa o około półtora razy dłużej) lub w mikrofalówce.

/ 8Po co się blanszuje?

Obraz
© 123RF.COM

Zalet tego procesu jest kilka. Dzięki niemu produkty spożywcze zachowują swój intensywny kolor i smak, są jędrne i sprężyste. Podgotowanie sprawia, że na talerz nie trafia surowizna, nie ma więc obaw, że zatrujemy się bakteriami. Blanszowanie pomaga także pozbyć się goryczki z niektórych warzyw (np. cykorii, jarmużu), przykrego zapachu czy ostrego smaku (zblanszowana cebula będzie znacznie łagodniejsza). Z kolei zblanszowane ziemniaki, jeśli zamierzamy zrobić z nich frytki, wchłoną mniej tłuszczu.

Blanszowanie sprawia, że delikatne warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, szczaw) nie rozpadną się podczas gotowania. Dzięki blanszowaniu twarde warzywa i owoce zmiękną. Poprzez blanszowanie ryżu pozbędziemy się z niego nadmiaru krochmalu. Zblanszowaną kapustę łatwiej obierzemy z liści.

/ 8Po co się blanszuje?

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki blanszowaniu można w prosty sposób pozbyć się skórki z owoców. Wystarczy zalać okaz wrzątkiem, a po chwili przelać go zimną wodą, by szybko obrać skórkę (np. z pomidora, brzoskwini czy nektarynki).

Co ważne, ten sposób obróbki produktów spożywczych praktycznie nie pozbawia ich pierwiastków ani witamin - tracimy jedynie nieznaczną ilość witaminy C oraz białka.

/ 8Co blanszować?

Obraz

Blanszować można warzywa, owoce, a także orzechy, mięso i ryby. Również z orzechów dzięki blanszowaniu łatwiej zdejmiemy skórkę. Podgotowanie mięsa pomoże pozbyć się ostrego zapachu (jaki wydzielają np. kości). Blanszowanie mięsa jest szczególnie zalecane, jeśli zamierzamy je zamrozić, a także jeżeli będziemy przerabiać je na pasztet czy konserwę.

/ 8Blanszowanie a mrożenie

Obraz
© 123RF.COM

Blanszowanie jest szczególnie zalecane przed mrożeniem - zyskamy w ten sposób pewność, że po wyjęciu z zamrażalnika produkt będzie jędrny, smaczny i w swoim naturalnym kolorze. Dotyczy to wszystkim produktów spożywczych, które chcemy zamrozić, w tym grzybów.

Ponieważ blanszowanie trwa krótko, nie ma mowy o rozgotowaniu żywności, dzięki czemu zachowuje ona swoją strukturę. Warto mieć świadomość, że wiele produktów pod wpływem blanszowania zmniejsza swoją objętość.

Przykład: blanszowanie kalafiora sprawi, że warzywo zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupkie, jędrne i zachowa ładny kolor, nie będzie też gorzkie. Tak przygotowany kalafior można np. wrzucić do sałatki.

/ 8Jak blanszować?

Obraz
© 123RF.COM

1. Zagotuj rondel wody. Wrzątek można posolić.
2. Przygotuj miskę z bardzo zimną wodą - wrzuć do niej kilka kostek lodu.
3. Przygotuj owoc albo warzywo, które będziesz blanszować - umyj je, obierz i pokrój (zgodnie z przepisem, z którego korzystasz).
4. Wrzuć przygotowane kawałki do rondla z wrzątkiem (na kilka minut - najczęściej 2-3).
5. Po tym czasie wyjmij je i od razu przenieś do miski z lodowatą wodą. Poczekaj, aż się schłodzą (zajmie to kilka minut - zwykle zaleca się, by chłodzenie trwało mniej więcej tyle, ile trwa podgotowywanie).
6. Wyjmij warzywa lub owoce i osusz je. Gotowe.

/ 8Długość blanszowania

Obraz
© 123RF.COM

Brokuły: minuta we wrzątku, 1-2 minuty w zimnej wodzie.
Kalafior: 4 minuty we wrzątku, 4 minuty w zimnej wodzie.
Marchewka (pocięta): 2 minuty we wrzątku, 2 minuty w zimnej wodzie.
Marchewka (cała): 5 minut we wrzątku, 5 minut w zimnej wodzie.
Szparagi: 2 minuty we wrzątku, 2 minuty w zimnej wodzie.
Zielony groszek: 3 minuty we wrzątku, 3 minuty w zimnej wodzie.
Brukselka: 3-4 minuty we wrzątku, 4 minuty w zimnej wodzie.
Seler: 3 minuty we wrzątku, 3 minuty w zimnej wodzie.
Bób: 1-2 minuty we wrzątku, 2 minuty w zimnej wodzie.
Pieczarki: 2 minuty we wrzątku, 2 minuty w zimnej wodzie.

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm