Cenne składniki kaszy
Biała kasza gryczana to prawdziwa skarbnica cennych mikroelementów, m.in. potasu, magnezu, manganu, fosforu, cynku czy miedzi. Jest produktem naturalnym o szczególnie dużej zawartości krzemu, który rzadko występuje w naszych posiłkach, dlatego w większości cierpimy na niedobór tego minerału, który zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
Niepalona kasza gryczana to także bogate źródło kwasu foliowego pozytywnie wpływającego na układ nerwowy i pokarmowy oraz mózg. Dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie ciężarnych kobiet - kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu, a jego niedobór u przyszłych matek uznaje się za główną przyczynę rozszczepu kręgosłupa u dziecka i szeregu innych wad tzw. cewy nerwowej.