Kotlety z fasoli i marchewki
Składniki: 3 marchewki, 1/2 puszki białej fasoli, 1 łyżka sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki bułki tartej, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki imbiru, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Fasolę zblendować z olejem, pokrojoną na kawałki cebulą, ząbkiem czosnku, papryką i imbirem. Następnie połączyć masę fasolową z marchewką, dodać bułkę tartą, sos sojowy, doprawić do smaku. Wymieszać i uformować kotlety. Najlepiej upiec je w piecu bez dodatku oleju - ok. 40 minut w 220 stopniach, w połowie odwracając na drugą stronę. Podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym.
mp/WP Kuchnia