Jak ją przygotować?
Jednym z najpopularniejszych sposobów jest kilkugodzinne moczenie nasion (około ośmiu godzin), następnie doprowadzenie ich do wrzenia, zmiana wody i gotowanie do miękkości na wolnym ogniu. Warto to jednak zrobić nieco szybciej. Nasiona można moczyć 1-2 godziny w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewając wrzątku. Następnie odcedzić, wlać świeżą wodę i ugotować fasolę do miękkości.
Błędem jest moczenie fasoli przez całą noc lub dłużej, gdyż w takiej sytuacji produkt może zacząć fermentować. Ponadto im dłużej nasiona przebywają w wodzie, tym więcej witamin i składników mineralnych tracą.
W kwestii doprawiania, fasolę najlepiej solić już po ugotowaniu. Warto dodawać do niej świeżych ziół, np. majeranek, ale pasuje do niej również aromatyczna czarnuszka. Wzbogacą smak dania i wspomogą trawienie.