Skarbnica witamin i składników mineralnych
Kolejne składniki, które znajdziemy we wszystkich odmianach kapusty to kwas foliowy, potas i witamina E. - Kwas foliowy jest konieczny dla rozwoju układu nerwowego płodu, dlatego kapusta powinna znaleźć się w menu kobiet w ciąży. Z kolei potas obniża ciśnienie, zmniejsza obrzęki i stabilizuje pracę układu nerwowego - mówi dietetyczka. - Rozpuszczalna w tłuszczu witamina E jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i ma korzystny wpływ na kondycję skóry. By w pełni wykorzystać ten składnik, kapustę najlepiej podawać z odrobiną tłuszczu, np. skropioną oliwą czy olejem, bowiem witamina E wchłania się wyłącznie w obecności tłuszczu. Wszystkie odmiany kapusty są też znane ze swoich właściwości antynowotworowych. - Zawdzięczają to obecności suolforafaonu - wyjaśnia Barbara Dąbrowska-Górska. - Z kolei obecne w kapuście związki z grupy fitoncydów mają działanie bakteriobójcze.