Biała, czerwona i pekińska. Dlaczego warto jeść kapustę?
Mity o kapuście
Wbrew dziecięcej rymowance, kto je kapustę, wcale nie jest tłusty. Nieprawdziwe są też i inne powiedzonka i przekonania dotyczące tego warzywa - te dotyczące kapuścianej głowy, czy legendarnej wprost ciężkostrawności zielonych (lub czerwonych) liści. Przeciwnie, specjaliści zajmujący się tematyką żywienia, przekonują, że kapusta to niezwykle wartościowe warzywo, a tylko my możemy je "zepsuć".
Wbrew dziecięcej rymowance, kto je kapustę, wcale nie jest tłusty. Nieprawdziwe są też i inne powiedzonka i przekonania dotyczące tego warzywa - te dotyczące kapuścianej głowy, czy legendarnej wprost ciężkostrawności zielonych (lub czerwonych) liści. Przeciwnie, specjaliści zajmujący się tematyką żywienia, przekonują, że kapusta to niezwykle wartościowe warzywo, a tylko my możemy je "zepsuć" przez nieodpowiednie metody gotowania.
- Swoją nie najlepszą sławę, warzywa ciężkostrawnego i zalegającego w przewodzie pokarmowym, kapusta zawdzięcza sposobom w jaki najchętniej ją serwujemy - wyjaśnia dietetyczka Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię barbaradabrowska.pl. - Albo zasmażamy ją na dużej ilości tłuszczu, albo - jeszcze chętniej - serwujemy z masą mięsa, głownie boczku i kiełbasy, w formie bigosu. Takie dania muszą obciążać nasz układ trawienny, a nawet odbijać się na figurze. Jednak to nie wina kapusty - dodaje ekspertka.