Błonnik w kapuście
Dla osób zdrowych, wysoka zawartość błonnika jest zaletą. Ponieważ jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie, w żołądku pęcznieje, dając uczucie sytości. Jednocześnie ułatwia wypróżnienia, a co najważniejsze wspomaga prawidłową florę bakteryjną jelita.
Kolejną wspólną cechą wszystkich odmian kapusty, jest wysoka zawartość witaminy C. - W kapuście jest jej bardzo dużo. Wiele osób mylnie sądzi, że w witaminę C bogata jest przede wszystkim kapusta kiszona. To nie prawda. Surowa zawiera jej dokładnie tyle samo. Sława kapusty kiszonej w tym względzie, wynika z faktu, że w tej formie możemy ją dłużej przechowywać i np. zimą niemal tylko pod taką postacią była kiedyś dostępna. Stąd wiara, że kiszona kapusta była najlepszym sposobem zabezpieczenia się przed szkorbutem - opowiada specjalistka ds. żywienia człowieka.