Kapusta pod lupą
Choć różnią się kształtem i kolorem - trzy odmiany: kapusta biała, czerwona i pekińska - mają podobne właściwości. Wynika to z faktu, że większość zawartych w nich składników odżywczych jest ta sama.
- Bez względu na odmianę, w kapuście znajdziemy przede wszystkim sporo błonnika. Nie bez przyczyny, wspominam o nim w pierwszej kolejności, gdyż jest to składnik, który w pewnym stopniu także może tłumaczyć niektóre odczucia, jakie mamy po zjedzeniu tego warzywa - tłumaczy Barbara Dąbrowska-Górska. - Osoby, które na co dzień spożywają mało błonnika, powinny powoli przyzwyczajać do niego układ pokarmowy, inaczej możemy odczuwać z jego strony przykre dolegliwości, jak wzdęcia, gazy, a nawet biegunka. Ze względu na sporą zawartość tego wartościowego składnika, przeciwwskazaniem do spożywanie kapusty są: nadkwasota, alergia pokarmowa, zespół jelita wrażliwego, ale także inne schorzenia jelit (np. nieswoiste stany zapalne) - dodaje dietetyczka.
- Z kolei z powodu obecności w kapuście goitrogenów, ograniczyć ilość spożywanej kapusty do trzech niewielkich porcji tygodniowo, powinny osoby z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. Trzeba jednak pamiętać, że nie powinny onej jeść kapusty surowej, tylko gotowaną.