Faszerowany bakłażan
Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany, 500 g mięsa mielonego,1 duża cebula, 1 papryka (opcjonalnie), 2 średnie pomidory, 200 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, pęczek natki pietruszki, 250 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, 1-2 łyżki oliwy.
Przygotowanie: bakłażany przekroić wzdłuż i naciąć środek w kratkę. Posolić miąższ i odstawić na ok. 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę, pokroić drobno paprykę i przecisnąć czosnek przez praskę. Cebulę podsmażyć na łyżce oliwy. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką, a następnie dodać do cebuli. Podsmażyć, a następnie dodać czosnek, paprykę oraz przecier pomidorowy. Smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka, a sos zrobi się gęstszy. Wydrążyć miękki miąższ z bakłażana, dodać do farszu (opcjonalnie) i wymieszać. Do sosu dodać pomidory bez gniazd nasiennych i gotować przez kilka minut. Połówki bakłażana ułożyć w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na pół godziny. Pod koniec dodać ser i piec jeszcze przez 5-10 min w zależności od wielkości bakłażana. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.