Sałatka z bakłażana na grzankach
Składniki: 1 ciabatta, 2 małe bakłażany, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1-2 drobno posiekane ostre papryczki (bez pestek), 1/4 szklanki oliwy z oliwek (extra vergine), sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2-3 pomidory z puszki, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, 1 duży ząbek czosnku, bazylia do dekoracji.
Przygotowanie: bakłażana opiec na grillu (ok. 15 minut), tak aby skórka mocno się przypiekła. Gotowego przeciąć, wydrążyć miąższ do miseczki. Dodać połowę oliwy, sok z cytryny, pietruszkę oraz chili. Na końcu doprawić solą morską, pieprzem. Dodać pomidory i całość rozdrobnić widelcem. Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć czosnkiem i oliwą, zarumienić z obu stron na patelni. Grzanki podawać z sałatką, skropić resztą oliwy i udekorować bazylią.