Angielski podwieczorek. Klasyczna receptura na crumpets

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Konkurencja dla racuchów i naleśników

Obraz
© 123RF

Crumpets to angielskie drożdżowe placuszki. Najczęściej serwuje się je do popołudniowej herbaty. Wyrośnięte o porowatej strukturze, smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak je przygotować? Zapraszamy do galerii.

/ 6Trochę historii

Obraz
© 123RF

Jedna z pierwszych wzmianek na temat crumpets pochodzi z XIV wieku od angielskiego teologia i tłumacza Biblii Johna Wycliffe'a. Uważa się, że ciasteczka mają celtycki rodowód. Początkowo były to cienkie, płaskie placki. Z czasem przepis ewoluował. Do ciasta zaczęto dodawać drożdże, dzięki którym crumpets stały się puszyste. Natomiast dodatek sody sprawia, że placuszki mają porowatą strukturę.

/ 6Składniki znajdziesz w lodówce

Obraz
© 123RF

Lista składników jest krótka i prosta. By przygotować te angielskie placuszki, potrzebujemy 300 g mąki tortowej, 400 ml mleka, 1 łyżki suszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru pudru, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypty soli oraz oleju roślinnego do smażenia. Crumpets smażymy w specjalnych metalowych obręczach, dzięki czemu zyskują idealny kształt.

/ 6Ciasto drożdżowe

Obraz
© 123RF

Delikatnie podgrzej mleko. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Dolej 100 ml letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiej mąkę, sodę i 1 łyżeczkę drobnej morskiej soli do dużej miski. Zrób na środku małe wgłębienie i wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj całość trzepaczka, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dolej odrobinę wody. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

/ 6Jak smażyć?

Obraz
© 123RF

Pierścienie do smażenia posmaruj wewnątrz olejem. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej odrobinę oleju. Ułóż pierścienie na patelni i podgrzewaj chwilę. Następnie wypełnij je ciastem. Smaż przez ok. 5 minut, aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Delikatnie zdejmij obręcze i odwróć crumpety na drugą stronę. Smaż jeszcze przez minutę. Przed przygotowaniem kolejnej partii ponownie rozgrzej patelnię i pierścienie.

/ 6Z czym podawać?

Obraz
© 123RF

Crumpets podaje się na ciepło posmarowane masłem lub dżemem. Placuszki można także polać syropem klonowym czy miodem. Równie dobrze smakują też z wytrawnymi dodatkami. Crumpets podgrzewamy w tosterze. Ciasteczka można też mrozić.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości