Konkurencja dla racuchów i naleśników
Crumpets to angielskie drożdżowe placuszki. Najczęściej serwuje się je do popołudniowej herbaty. Wyrośnięte o porowatej strukturze, smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak je przygotować? Zapraszamy do galerii.
Trochę historii
Jedna z pierwszych wzmianek na temat crumpets pochodzi z XIV wieku od angielskiego teologia i tłumacza Biblii Johna Wycliffe'a. Uważa się, że ciasteczka mają celtycki rodowód. Początkowo były to cienkie, płaskie placki. Z czasem przepis ewoluował. Do ciasta zaczęto dodawać drożdże, dzięki którym crumpets stały się puszyste. Natomiast dodatek sody sprawia, że placuszki mają porowatą strukturę.
Składniki znajdziesz w lodówce
Lista składników jest krótka i prosta. By przygotować te angielskie placuszki, potrzebujemy 300 g mąki tortowej, 400 ml mleka, 1 łyżki suszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru pudru, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypty soli oraz oleju roślinnego do smażenia. Crumpets smażymy w specjalnych metalowych obręczach, dzięki czemu zyskują idealny kształt.
Ciasto drożdżowe
Delikatnie podgrzej mleko. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Dolej 100 ml letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiej mąkę, sodę i 1 łyżeczkę drobnej morskiej soli do dużej miski. Zrób na środku małe wgłębienie i wlej mleko z drożdżami. Wymieszaj całość trzepaczka, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dolej odrobinę wody. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Jak smażyć?
Pierścienie do smażenia posmaruj wewnątrz olejem. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej odrobinę oleju. Ułóż pierścienie na patelni i podgrzewaj chwilę. Następnie wypełnij je ciastem. Smaż przez ok. 5 minut, aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Delikatnie zdejmij obręcze i odwróć crumpety na drugą stronę. Smaż jeszcze przez minutę. Przed przygotowaniem kolejnej partii ponownie rozgrzej patelnię i pierścienie.
Z czym podawać?
Crumpets podaje się na ciepło posmarowane masłem lub dżemem. Placuszki można także polać syropem klonowym czy miodem. Równie dobrze smakują też z wytrawnymi dodatkami. Crumpets podgrzewamy w tosterze. Ciasteczka można też mrozić.