Trwa ładowanie...

Afrodyzjaki w roli głównej. 5 pomysłów na walentynkową kolację

Gdy przychodzi 14. lutego, warto zadbać o ukochaną osobę. Romantyczna kolacja przy świecach, kieliszek wina – to wystarczy, by rozpalić płomień miłości. A jakie danie zaserwować, by trafić przez żołądek prosto do serca walentynki? Oto nasze top 5 dań na walentynki.

Walentynkowa kolacja powinna być wyjątkowa.Walentynkowa kolacja powinna być wyjątkowa.Źródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Pizza w kształcie serca z oliwkami i salami

Ciasto:

  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży (1 paczuszka suszonych)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • semolina lub kasza manna do podsypania

Dodatki:

  • 50 ml sosu marinara
  • garść listków bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 garść pokrojonych czarnych oliwek
  • plasterki salami
d21x3o7

Przygotowanie:

  1. Z odrobiny wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn.
  2. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie dodać do pozostałej mąki, dolać resztę ciepłej wody, sól i oliwę. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić nakryte ściereczką na około 40-60 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, a ciasto rozwałkować cienko, podsypując semoliną (lub kaszą) i dłońmi uformować serce (można też wyciąć je za pomocą kółka do krojenia pizzy).
  4. Na ciasto wyłożyć sos, zachowując odstęp na rant pizzy. Następnie wyłożyć resztę dodatków: oliwki i salami, a także porwaną na kawałki mozzarellę.
  5. Przełożyć na blachę lub rozgrzany kamień.
  6. Wstawić do pieca na około 7-10 minut, a po wyjęciu skropić delikatnie oliwą i rozłożyć listki bazylii na wierzchu.

5 afrodyzjaków, które na pewno masz w swojej kuchni

Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i łososiem

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 110 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
d21x3o7

Farsz:

  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g fileta z łososia
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany 30 procent
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 100 g sera pleśniowego blue
  • przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Z mąki, masła, żółtka i soli zagnieść kruche ciasto, starając się zanadto nie ogrzewać go dłońmi. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przygotować formę do tarty. Wysmarować ją masłem, a następnie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienko.
  3. Wyłożyć formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do pieca na około 10 minut.
  4. W tym czasie na łyżce masła podgrzać liście szpinaku, żeby nieco zwiędły, a następnie doprawić je solą, pieprzem, gałką i dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zdjąć patelnię z ognia.
  5. W kubku wymieszać śmietanę, jajko i rozdrobniony ser pleśniowy.
  6. Filet z łososia pokroić w kostkę.
  7. Wyjąć podpieczony spód i wyłożyć na niego szpinak. Powtykać pomiędzy szpinak kawałki łososia i zalać wszystko śmietanką z dodatkami. Można dodatkowo posypać całość serem albo powtykać kulki mini mozzarelli, ale nie jest to konieczne.
  8. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut, po około 5 minutach zmniejszając temperaturę do 180 stopni Celsjusza.

Spaghetti frutti di mare

  • 250 g mrożonych małży lub mieszanki owoców morza
  • 150-170 g makaronu spaghetti z sepią (może być zwykły)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • przyprawy: ½ łyżeczki płatków chili, sól, pieprz
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
d21x3o7

Przygotowanie:

  1. Owoce morza rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
  2. W osolonej wodzie ugotować makaron.
  3. Na oliwie z masłem podsmażyć posiekaną drobno szalotkę i wrzucić owoce morza.
  4. Smażyć przez około minutę, a następnie dodać ząbek czosnku, wino i 1/3 szklanki wody spod gotowania makaronu. Doprawić solą, pieprzem, chili.
  5. Odparować sos i po 2-3 minutach wrzucić makaron.
  6. Wymieszać z sosem i od razu podawać.
  7. Na talerzu udekorować kolendrą.

Pikantne krewetki na maśle z natką pietruszki

  • 250 g obranych z pancerzy i oczyszczonych świeżych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek lub srirarcha (można pominąć albo zastąpić płatkami chili)
  • sól, pieprz
d21x3o7

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki.
  2. Smażyć przez około minutę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podlać winem i dodać ostry sos.
  4. Podgrzewać na dużym ogniu przez kolejną minutę, mieszając i obracając krewetki, by usmażyły się z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień, wrzucić masło i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
  6. Wymieszać, zdjąć z palnika i od razu podawać, najlepiej ze świeżą bagietką.

Szafranowe risotto z borowikami

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g masła
  • 40 g świeżo startego parmezanu lub grana padano
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g mrożonych borowików
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki szafranu, ¼ łyżeczki tymianku, sól, pieprz, ¼ łyżeczki rozmarynu
d21x3o7

Przygotowanie:

  1. Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli są w całości).
  2. W dużym rondlu rozpuścić masło z oliwą i wrzucić grzyby, a gdy zaczną się rumienić dodać posiekaną drobno szalotkę.
  3. Smażyć na małym ogniu, aż z grzybów odparuje płyn i będą ładnie przyrumienione, a następnie dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż.
  4. Przemieszać kilka razy, by ryż nabrał temperatury.
  5. Wlać wino i odparować je, a następnie wlać bulion (można wlewać partiami po 200-250 ml co kilka minut).
  6. Ryż gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż będzie miękki (w środku powinien pozostać lekko twardawy).
  7. Zdjąć potrawę z ognia i dodać do rondla jeszcze jedną łyżkę zimnego masła oraz starty ser.
  8. Wymieszać i odstawić na około 5 minut pod przykryciem. Podawać oprószone pieprzem.
Tarta na kruchym cieście z łososiem i szpinakiem 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d21x3o7
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj