Afrodyzjaki w roli głównej. 5 pomysłów na walentynkową kolację

Gdy przychodzi 14. lutego, warto zadbać o ukochaną osobę. Romantyczna kolacja przy świecach, kieliszek wina – to wystarczy, by rozpalić płomień miłości. A jakie danie zaserwować, by trafić przez żołądek prosto do serca walentynki? Oto nasze top 5 dań na walentynki.

Pizza w kształcie sercaWalentynkowa kolacja powinna być wyjątkowa.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pizza w kształcie serca z oliwkami i salami

Ciasto:

  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży (1 paczuszka suszonych)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • semolina lub kasza manna do podsypania

Dodatki:

  • 50 ml sosu marinara
  • garść listków bazylii
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 garść pokrojonych czarnych oliwek
  • plasterki salami

Przygotowanie:

  1. Z odrobiny wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn.
  2. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie dodać do pozostałej mąki, dolać resztę ciepłej wody, sól i oliwę. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić nakryte ściereczką na około 40-60 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, a ciasto rozwałkować cienko, podsypując semoliną (lub kaszą) i dłońmi uformować serce (można też wyciąć je za pomocą kółka do krojenia pizzy).
  4. Na ciasto wyłożyć sos, zachowując odstęp na rant pizzy. Następnie wyłożyć resztę dodatków: oliwki i salami, a także porwaną na kawałki mozzarellę.
  5. Przełożyć na blachę lub rozgrzany kamień.
  6. Wstawić do pieca na około 7-10 minut, a po wyjęciu skropić delikatnie oliwą i rozłożyć listki bazylii na wierzchu.

5 afrodyzjaków, które na pewno masz w swojej kuchni

Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i łososiem

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 110 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g fileta z łososia
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany 30 procent
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 100 g sera pleśniowego blue
  • przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Z mąki, masła, żółtka i soli zagnieść kruche ciasto, starając się zanadto nie ogrzewać go dłońmi. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przygotować formę do tarty. Wysmarować ją masłem, a następnie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienko.
  3. Wyłożyć formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do pieca na około 10 minut.
  4. W tym czasie na łyżce masła podgrzać liście szpinaku, żeby nieco zwiędły, a następnie doprawić je solą, pieprzem, gałką i dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zdjąć patelnię z ognia.
  5. W kubku wymieszać śmietanę, jajko i rozdrobniony ser pleśniowy.
  6. Filet z łososia pokroić w kostkę.
  7. Wyjąć podpieczony spód i wyłożyć na niego szpinak. Powtykać pomiędzy szpinak kawałki łososia i zalać wszystko śmietanką z dodatkami. Można dodatkowo posypać całość serem albo powtykać kulki mini mozzarelli, ale nie jest to konieczne.
  8. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut, po około 5 minutach zmniejszając temperaturę do 180 stopni Celsjusza.

Spaghetti frutti di mare

  • 250 g mrożonych małży lub mieszanki owoców morza
  • 150-170 g makaronu spaghetti z sepią (może być zwykły)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • przyprawy: ½ łyżeczki płatków chili, sól, pieprz
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  1. Owoce morza rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
  2. W osolonej wodzie ugotować makaron.
  3. Na oliwie z masłem podsmażyć posiekaną drobno szalotkę i wrzucić owoce morza.
  4. Smażyć przez około minutę, a następnie dodać ząbek czosnku, wino i 1/3 szklanki wody spod gotowania makaronu. Doprawić solą, pieprzem, chili.
  5. Odparować sos i po 2-3 minutach wrzucić makaron.
  6. Wymieszać z sosem i od razu podawać.
  7. Na talerzu udekorować kolendrą.

Pikantne krewetki na maśle z natką pietruszki

  • 250 g obranych z pancerzy i oczyszczonych świeżych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek lub srirarcha (można pominąć albo zastąpić płatkami chili)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki.
  2. Smażyć przez około minutę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podlać winem i dodać ostry sos.
  4. Podgrzewać na dużym ogniu przez kolejną minutę, mieszając i obracając krewetki, by usmażyły się z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień, wrzucić masło i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
  6. Wymieszać, zdjąć z palnika i od razu podawać, najlepiej ze świeżą bagietką.

Szafranowe risotto z borowikami

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g masła
  • 40 g świeżo startego parmezanu lub grana padano
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g mrożonych borowików
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki szafranu, ¼ łyżeczki tymianku, sól, pieprz, ¼ łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli są w całości).
  2. W dużym rondlu rozpuścić masło z oliwą i wrzucić grzyby, a gdy zaczną się rumienić dodać posiekaną drobno szalotkę.
  3. Smażyć na małym ogniu, aż z grzybów odparuje płyn i będą ładnie przyrumienione, a następnie dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż.
  4. Przemieszać kilka razy, by ryż nabrał temperatury.
  5. Wlać wino i odparować je, a następnie wlać bulion (można wlewać partiami po 200-250 ml co kilka minut).
  6. Ryż gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż będzie miękki (w środku powinien pozostać lekko twardawy).
  7. Zdjąć potrawę z ognia i dodać do rondla jeszcze jedną łyżkę zimnego masła oraz starty ser.
  8. Wymieszać i odstawić na około 5 minut pod przykryciem. Podawać oprószone pieprzem.
Tarta na kruchym cieście z łososiem i szpinakiem
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam