Afrodyzjaki w roli głównej. 5 pomysłów na walentynkową kolację
Gdy przychodzi 14. lutego, warto zadbać o ukochaną osobę. Romantyczna kolacja przy świecach, kieliszek wina – to wystarczy, by rozpalić płomień miłości. A jakie danie zaserwować, by trafić przez żołądek prosto do serca walentynki? Oto nasze top 5 dań na walentynki.
Pizza w kształcie serca z oliwkami i salami
Ciasto:
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- 25 g świeżych drożdży (1 paczuszka suszonych)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- semolina lub kasza manna do podsypania
Dodatki:
- 50 ml sosu marinara
- garść listków bazylii
- 1 kulka mozzarelli
- 1 garść pokrojonych czarnych oliwek
- plasterki salami
Przygotowanie:
- Z odrobiny wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn.
- Odstawić na kilkanaście minut, a następnie dodać do pozostałej mąki, dolać resztę ciepłej wody, sól i oliwę. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić nakryte ściereczką na około 40-60 minut.
- Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, a ciasto rozwałkować cienko, podsypując semoliną (lub kaszą) i dłońmi uformować serce (można też wyciąć je za pomocą kółka do krojenia pizzy).
- Na ciasto wyłożyć sos, zachowując odstęp na rant pizzy. Następnie wyłożyć resztę dodatków: oliwki i salami, a także porwaną na kawałki mozzarellę.
- Przełożyć na blachę lub rozgrzany kamień.
- Wstawić do pieca na około 7-10 minut, a po wyjęciu skropić delikatnie oliwą i rozłożyć listki bazylii na wierzchu.
5 afrodyzjaków, które na pewno masz w swojej kuchni
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i łososiem
Ciasto:
- 200 g mąki
- 110 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
Farsz:
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szpinaku baby
- 200 g fileta z łososia
- 1 jajko
- 50 ml śmietany 30 procent
- 1 łyżka masła do smażenia
- 100 g sera pleśniowego blue
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Z mąki, masła, żółtka i soli zagnieść kruche ciasto, starając się zanadto nie ogrzewać go dłońmi. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przygotować formę do tarty. Wysmarować ją masłem, a następnie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienko.
- Wyłożyć formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do pieca na około 10 minut.
- W tym czasie na łyżce masła podgrzać liście szpinaku, żeby nieco zwiędły, a następnie doprawić je solą, pieprzem, gałką i dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zdjąć patelnię z ognia.
- W kubku wymieszać śmietanę, jajko i rozdrobniony ser pleśniowy.
- Filet z łososia pokroić w kostkę.
- Wyjąć podpieczony spód i wyłożyć na niego szpinak. Powtykać pomiędzy szpinak kawałki łososia i zalać wszystko śmietanką z dodatkami. Można dodatkowo posypać całość serem albo powtykać kulki mini mozzarelli, ale nie jest to konieczne.
- Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut, po około 5 minutach zmniejszając temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
Spaghetti frutti di mare
- 250 g mrożonych małży lub mieszanki owoców morza
- 150-170 g makaronu spaghetti z sepią (może być zwykły)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki białego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- przyprawy: ½ łyżeczki płatków chili, sól, pieprz
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Owoce morza rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
- W osolonej wodzie ugotować makaron.
- Na oliwie z masłem podsmażyć posiekaną drobno szalotkę i wrzucić owoce morza.
- Smażyć przez około minutę, a następnie dodać ząbek czosnku, wino i 1/3 szklanki wody spod gotowania makaronu. Doprawić solą, pieprzem, chili.
- Odparować sos i po 2-3 minutach wrzucić makaron.
- Wymieszać z sosem i od razu podawać.
- Na talerzu udekorować kolendrą.
Pikantne krewetki na maśle z natką pietruszki
- 250 g obranych z pancerzy i oczyszczonych świeżych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 60 g masła
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek lub srirarcha (można pominąć albo zastąpić płatkami chili)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki.
- Smażyć przez około minutę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podlać winem i dodać ostry sos.
- Podgrzewać na dużym ogniu przez kolejną minutę, mieszając i obracając krewetki, by usmażyły się z każdej strony.
- Zmniejszyć ogień, wrzucić masło i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać, zdjąć z palnika i od razu podawać, najlepiej ze świeżą bagietką.
Szafranowe risotto z borowikami
- 1 litr wywaru warzywnego
- 200 g ryżu arborio
- 1 łyżka oliwy
- 40 g masła
- 40 g świeżo startego parmezanu lub grana padano
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mrożonych borowików
- przyprawy: 1/3 łyżeczki szafranu, ¼ łyżeczki tymianku, sól, pieprz, ¼ łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
- Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli są w całości).
- W dużym rondlu rozpuścić masło z oliwą i wrzucić grzyby, a gdy zaczną się rumienić dodać posiekaną drobno szalotkę.
- Smażyć na małym ogniu, aż z grzybów odparuje płyn i będą ładnie przyrumienione, a następnie dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż.
- Przemieszać kilka razy, by ryż nabrał temperatury.
- Wlać wino i odparować je, a następnie wlać bulion (można wlewać partiami po 200-250 ml co kilka minut).
- Ryż gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż będzie miękki (w środku powinien pozostać lekko twardawy).
- Zdjąć potrawę z ognia i dodać do rondla jeszcze jedną łyżkę zimnego masła oraz starty ser.
- Wymieszać i odstawić na około 5 minut pod przykryciem. Podawać oprószone pieprzem.
Zobacz także: