Smakuje jak w najlepszej restauracji. Przepis na sałatkę makaronową
Sałatka makaronowa z kurczakiem i sosem Cezar to pomysł na smaczny i wartościowy posiłek. Sprawdzi się również na domówce. Taką sałatkę zdecydowanie warto włączyć do swojego menu.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g makaronu (świderki lub penne)
- 1 główka sałaty rzymskiej lub lodowej
- 200 g piersi kurczaka
- 50 g parmezanu
- 10 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sos:
- 4 ząbki czosnku
- 6 filecików anchois
- 2 żółtka
- 40 g musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 150 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sos Worcester
Przepis
Makaron ugotować według wskazówek producenta.
czosnek utrzeć z solą, rozgnieść widelcem anchois i wymieszać z żółtkiem. Całość ubijać, wlewając stopniowo oliwę, aż do momentu, gdy sos stanie się majonezowy.
wszystko doprawić łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną sosu worcester.
Pierś kurczaka rozbić, doprawić oliwą, solą i pieprzem, a następnie podpiec.
Liście rzymskiej sałaty wymieszać z sosem i wystudzonym makaronem. Całość posypać parmezanem.
Kurczaka pokroić w paseczki i układać na sałacie z makaronem. Do dekoracji użyć pomidorków koktajlowych, ewentualnie chipsów z boczku.