Trwa ładowanie...
d5vjsq3

Szakszuka inaczej. Prosty przepis na pożywne śniadanie

Przepis

Szakszuka to danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej. Składa się z jajek duszonych w pomidorach cebuli i papryce. Może być pomysłem na śniadanie mistrzów lub pożywną kolację. Można do niej dodać coś mięsnego jak boczek czy kiełbasa, jednak w tym przepisie pozostaliśmy przy jej bardziej tradycyjnej wersji.

3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonej mieszanka leczo
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • masło klarowane do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • papryka słodka mielona, sól, pieprz do smaku
  • 150 g jogurtu naturalnego
Przepis
  • Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Połowę dodajemy do jogurtu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażamy, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodajemy obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek, pokrojone w ósemki pomidory oraz posiekaną połowę z natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i mieszamy. Smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Warzywa rozsuwamy na boki patelni robiąc w niej 4 wgłębienia. Wbijamy w nie jajka, solimy, przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Podajemy z sosem jogurtowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szakszuka inaczej. Prosty przepis na pożywne śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d5vjsq3

Podziel się opinią

Share
d5vjsq3
d5vjsq3
d5vjsq3
d5vjsq3
Więcej tematów
d5vjsq3