Szakszuka inaczej. Prosty przepis na pożywne śniadanie
Szakszuka to danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej. Składa się z jajek duszonych w pomidorach cebuli i papryce. Może być pomysłem na śniadanie mistrzów lub pożywną kolację. Można do niej dodać coś mięsnego jak boczek czy kiełbasa, jednak w tym przepisie pozostaliśmy przy jej bardziej tradycyjnej wersji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Połowę dodajemy do jogurtu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażamy, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek, pokrojone w ósemki pomidory oraz posiekaną połowę z natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i mieszamy. Smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.
- Warzywa rozsuwamy na boki patelni robiąc w niej 4 wgłębienia. Wbijamy w nie jajka, solimy, przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Podajemy z sosem jogurtowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze