Szakszuka inaczej. Prosty przepis na pożywne śniadanie
Szakszuka to danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej. Składa się z jajek duszonych w pomidorach cebuli i papryce. Może być pomysłem na śniadanie mistrzów lub pożywną kolację. Można do niej dodać coś mięsnego jak boczek czy kiełbasa, jednak w tym przepisie pozostaliśmy przy jej bardziej tradycyjnej wersji.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Połowę dodajemy do jogurtu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażamy, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek, pokrojone w ósemki pomidory oraz posiekaną połowę z natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i mieszamy. Smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.
- Warzywa rozsuwamy na boki patelni robiąc w niej 4 wgłębienia. Wbijamy w nie jajka, solimy, przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Podajemy z sosem jogurtowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl