Recepta na zdrowie
Jagody acai pomagają przywrócić i utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Uchronią nas przed nowotworami, miażdżycą, osłabieniem, cukrzycą. Przyśpieszają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, dlatego zalecane są sportowcom. Na uwagę zasługuje znajdująca się w acai glukozamina, która korzystnie wpływa na stawy, poprawiając ich elastyczność. Potwierdzili to amerykańscy naukowcy.
- Do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej byłby porównywalny z jagodą acai. Rosnąc na jednej z najżyźniejszych gleb świata, owoc ten zawiera bowiem nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale i zrównoważony kompleks nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, fitosteroli, witamin i wielu cennych pierwiastków. Nieliczne dane piśmiennictwa wskazują na wiele korzyści wynikających ze spożywania jagody acai lub picia jej soku - piszą Ewa Cieślik i Kinga Topolska w pracy poświęconej jagodom acai.