Acai - jagody o nieocenionym działaniu
Nazywane są "sekretem długowieczności" albo "odżywczym cudem". Niezwykłe właściwości owoców acai znane są od stuleci. Nieprzypadkowo znalazły się na szczycie rankingu "Ten Best Superfoods", czyli 10 najlepszych superproduktów. Ich wpływ na zdrowie jest wszechstronny. Co warto o nich wiedzieć i w jaki sposób je spożywać?
Super jagody
Nazywane są "sekretem długowieczności" albo "odżywczym cudem". Niezwykłe właściwości owoców acai znane są od stuleci. Nieprzypadkowo znalazły się na szczycie rankingu "Ten Best Superfoods", czyli 10 najlepszych superproduktów. Ich wpływ na zdrowie jest wszechstronny. Co warto o nich wiedzieć i w jaki sposób je spożywać?
br />
Co warto o nich wiedzieć?
Jagody acai z wyglądu są bardzo podobne do czarnej porzeczki, czarnych jagód albo ciemnych winogron. Pochodzą z palmy nazywanej euterpą warzywną (łac. Euterpe oleracea). Jej ojczyzną są tropikalne tereny Ameryki Południowej, została ona jednak rozprzestrzeniona w strefie międzyzwrotnikowej na całym świecie. Owoce acai zawierają dużą pestkę i niewiele miąższu. Były głównym pożywieniem Indian zamieszkujących lasy Amazonii - stanowiły dla nich wartościowy pokarm, który zapewniał im zdrowie, energię i witalność.
Po pierwsze: antyoksydanty
Jagody acai odznaczają się bardzo wartościowym składem - należą do superżywności. Stanowią niezwykle bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników, zabezpieczając nasz organizm przez przedwczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Wśród przeciwutleniaczy na szczególną uwagę zasługują antocyjany, które wykazują wszechstronny wpływ na zdrowie: działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pod tym względem owoce te mają trzydziestokrotnie silniejsze działanie od czerwonych winogron. Acai są także najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który niszczy komórki rakowe i wzmacnia odporność organizmu.
Potężna dawka cenych składników
W owocach acai znajduje się wiele witamin - A, C i E (przeciwutleniacze) oraz z grupy B, które bardzo korzystnie wpływają na naszą psychikę, łagodzą rozdrażnienie i napięcie, usprawniają pamięć i koncentrację.
Cenne w acai są pierwiastki: chrom, potas, cynk, fosfor, miedź, mangan, jod, wapń (tego ostatniego acai mają 260 mg w 100 g). W owocach tych obecne są także kwasy tłuszczowe omego-6 i omega-9, które pełnią nieocenioną rolę w zapobieganiu chorobom serca. Obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, a podwyższają "dobrego" HDL. Na szczególną uwagę zasługuje obecne w acai białko o wysokiej wartości biologicznej, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Recepta na zdrowie
Spożywanie jagód acai korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia widzenie i chroni nas przed chorobami oczu. Składniki jagód acai wzmacniają zęby, zwiększają wydajność organizmu, poprawiają samopoczucie, pomagają uporać się ze stresem, oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Ich stosowanie zaleca się wspomagająco w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna oraz w przypadku wrzodów. Acai znalazły również zastosowanie w leczeniu gorączki. W medycynie naturalnej Brazylii tymi owocami leczy się choroby skórne oraz nieżyty przewodu pokarmowego.
Zaobserwowano, że jagody acai mogą przyczynić się do redukcji masy ciała. Dzieje się tak, ponieważ składniki tych owoców podkręcają przemianę materii. Włączenie jagód do jadłospisu pomaga także utrzymać poziom cukru na stabilnym poziomie, a przy tym stabilizuje apetyt, chroniąc nas przed atakami głodu. W acai obecna jest też spora ilość błonnika, który zwiększa ruchy robaczkowe jelit, zapobiegając zaparciom i wymiatając z organizmu toksyny. Ponadto na długo zapewniają uczucie sytości. Na uwagę zasługuje obecny w acai chrom, który ogranicza łaknienie na słodycze.
Recepta na zdrowie
Jagody acai pomagają przywrócić i utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Uchronią nas przed nowotworami, miażdżycą, osłabieniem, cukrzycą. Przyśpieszają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym, dlatego zalecane są sportowcom. Na uwagę zasługuje znajdująca się w acai glukozamina, która korzystnie wpływa na stawy, poprawiając ich elastyczność. Potwierdzili to amerykańscy naukowcy.
- Do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej byłby porównywalny z jagodą acai. Rosnąc na jednej z najżyźniejszych gleb świata, owoc ten zawiera bowiem nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale i zrównoważony kompleks nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, fitosteroli, witamin i wielu cennych pierwiastków. Nieliczne dane piśmiennictwa wskazują na wiele korzyści wynikających ze spożywania jagody acai lub picia jej soku - piszą Ewa Cieślik i Kinga Topolska w pracy poświęconej jagodom acai.
Jak to jeść?
W Brazylii popularny jest zwyczaj mrożenia acai, a następnie mieszanie jagód z syropem z guarany. W brazylijskim stanie Pará miąższ z tych owoców najczęściej podaje się z tapioką, doprawiony solą, cukrem albo miodem.
Popularnym brazylijskim przysmakiem jest "acai na tigela" - robi się go z mrożonego musu z owoców acai, które miksuje się z guaraną, posypuje granolą lub musli i podaje jak koktajl w szklance albo w misce, najczęściej z dodatkiem bananów lub innych owoców. Z miąższu robi się ponadto lody i napoje.
W Polsce nie kupimy świeżych jagód acai (po zerwaniu bardzo szybko tracą swoje cenne właściwości), jednak w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich, dobrze zaopatrzonych delikatesach i supermarketach dostaniemy sproszkowane liofilizowane owoce acai albo sok z tych jagód. Proszek warto dodawać do koktajli, jogurtów, zupy mlecznej, owsianki, naleśników itp. W sprzedaży są też gotowe smoothie czy mrożony mus z acai, często wzbogacone syropem z guarany. Może być on dodatkiem do deserów czy mięs. Ekstrakt z jagód acai dostępny jest ponadto w postaci suplementów diety.
EPN/mp/WP Kuchnia