Jak to jeść?
W Brazylii popularny jest zwyczaj mrożenia acai, a następnie mieszanie jagód z syropem z guarany. W brazylijskim stanie Pará miąższ z tych owoców najczęściej podaje się z tapioką, doprawiony solą, cukrem albo miodem.
Popularnym brazylijskim przysmakiem jest "acai na tigela" - robi się go z mrożonego musu z owoców acai, które miksuje się z guaraną, posypuje granolą lub musli i podaje jak koktajl w szklance albo w misce, najczęściej z dodatkiem bananów lub innych owoców. Z miąższu robi się ponadto lody i napoje.
W Polsce nie kupimy świeżych jagód acai (po zerwaniu bardzo szybko tracą swoje cenne właściwości), jednak w sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich, dobrze zaopatrzonych delikatesach i supermarketach dostaniemy sproszkowane liofilizowane owoce acai albo sok z tych jagód. Proszek warto dodawać do koktajli, jogurtów, zupy mlecznej, owsianki, naleśników itp. W sprzedaży są też gotowe smoothie czy mrożony mus z acai, często wzbogacone syropem z guarany. Może być on dodatkiem do deserów czy mięs. Ekstrakt z jagód acai dostępny jest ponadto w postaci suplementów diety.
EPN/mp/WP Kuchnia