Recepta na zdrowie
Spożywanie jagód acai korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia widzenie i chroni nas przed chorobami oczu. Składniki jagód acai wzmacniają zęby, zwiększają wydajność organizmu, poprawiają samopoczucie, pomagają uporać się ze stresem, oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Ich stosowanie zaleca się wspomagająco w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna oraz w przypadku wrzodów. Acai znalazły również zastosowanie w leczeniu gorączki. W medycynie naturalnej Brazylii tymi owocami leczy się choroby skórne oraz nieżyty przewodu pokarmowego.
Zaobserwowano, że jagody acai mogą przyczynić się do redukcji masy ciała. Dzieje się tak, ponieważ składniki tych owoców podkręcają przemianę materii. Włączenie jagód do jadłospisu pomaga także utrzymać poziom cukru na stabilnym poziomie, a przy tym stabilizuje apetyt, chroniąc nas przed atakami głodu. W acai obecna jest też spora ilość błonnika, który zwiększa ruchy robaczkowe jelit, zapobiegając zaparciom i wymiatając z organizmu toksyny. Ponadto na długo zapewniają uczucie sytości. Na uwagę zasługuje obecny w acai chrom, który ogranicza łaknienie na słodycze.