Grillowany kurczak z bananami i ryżem
Połączenie smaków w tym daniu jest naprawdę zachwycające. Kurczak "lubi się" z bananem i ryżem. Ciekawy jest dodatek limonki i podprażonych na patelni płatków migdałowych. Danie jest smaczne i oryginalne - na pewno przypadnie do gustu domownikom i gościom.
*Składniki: *podwójna pierś z kurczaka (albo dwie pojedyncze), 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2 duże banany, sól, pieprz, ryż basmati (jedna torebka - 100 g na dwie osoby), 1 limonka, opcjonalnie garść płatków migdałowych.
Wykonanie: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu - w lekko osolonej wodzie. Piersi kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć, następnie pokroić w paski. Natrzeć solą, pieprzem, wysmarować oliwą. Rozgrzać dużą patelnię grillową. Kurczaka smażyć przez kilka minut z każdej strony. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wrzucić je na patelnię grillową 2-3 minuty przed końcem smażenia kurczaka. Ugotowany ryż przełożyć do salaterki i przemieszać widelcem. Przybrać plasterkami limonki. Dodać usmażonego kurczaka z bananami, posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.