Lody bananowo-orzechowe
Oto przepis, który podbił świat, a zwłaszcza blogosferę. Do przygotowania tych lodów wystarczą... dwa składniki! W przepisie wykorzystujemy bardzo dojrzałe banany (z nalotem na skórce). Dodajemy masło orzechowe i gotowe. Uwaga: można też przygotować lody z jednego składnika, pomijając masło i po prostu miksując same banany.
Składniki: 3-4 dojrzałe banany, 2 łyżki masła orzechowego.
Wykonanie: banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Rozłożyć na tacce i umieścić w zamrażalniku na 1-2 godziny. Po tym czasie banany włożyć do kielicha blendera, malaksera albo robota kuchennego. Rozpocząć miksowanie i kontynuować je do czasu, aż banany będą miały konsystencję lodów. Dodać masło orzechowe i zmiksować na gładką masę. Podawać od razu.