8 sposobów na wykorzystanie bananów w kuchni
Warto zawsze mieć w kuchni kilka bananów. Pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich zrobić chleb, lody, dodać je do owsianki, obiadu, babeczek... Poza tym banany to źródło bezcennych witamin i pierwiastków, szczególnie potasu. Jedzmy je jak najczęściej!
Banan dla smaku i zdrowia
Warto zawsze mieć w kuchni kilka bananów. Pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich zrobić chleb, lody, dodać je do owsianki, obiadu, babeczek... Poza tym banany to źródło bezcennych witamin i pierwiastków, szczególnie potasu. Jedzmy je jak najczęściej!
Chlebek bananowy
Ten bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych wypiek w smaku przypomina ciasto. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Różni się nieco od tradycyjnego chleba - jest wilgotniejszy, ma cięższą strukturę. Można wzbogacić do dodatkiem posiekanych orzechów.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki miękkiego masła, 3/4 szklanki brązowego cukru, 2 jajka (roztrzepane), 2 i 1/2 szklanki bananów (zmiażdżonych, np. widelcem).
Wykonanie: w dużej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce zmiksować miękkie masło i cukier. Dodać roztrzepane jajka i zmiażdżone banany. Wymieszać do połączenia. Przełożyć masę do miski z mąką, sodą i solą, raz jeszcze wymieszać do połączenia się składników. Masę przełożyć do keksówki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60-65 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć chlebek z piekarnika i odstawić na 10 minut, po czym wysuszyć na kratce.
Lody bananowo-orzechowe
Oto przepis, który podbił świat, a zwłaszcza blogosferę. Do przygotowania tych lodów wystarczą... dwa składniki! W przepisie wykorzystujemy bardzo dojrzałe banany (z nalotem na skórce). Dodajemy masło orzechowe i gotowe. Uwaga: można też przygotować lody z jednego składnika, pomijając masło i po prostu miksując same banany.
Składniki: 3-4 dojrzałe banany, 2 łyżki masła orzechowego.
Wykonanie: banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Rozłożyć na tacce i umieścić w zamrażalniku na 1-2 godziny. Po tym czasie banany włożyć do kielicha blendera, malaksera albo robota kuchennego. Rozpocząć miksowanie i kontynuować je do czasu, aż banany będą miały konsystencję lodów. Dodać masło orzechowe i zmiksować na gładką masę. Podawać od razu.
Grillowany kurczak z bananami i ryżem
Połączenie smaków w tym daniu jest naprawdę zachwycające. Kurczak "lubi się" z bananem i ryżem. Ciekawy jest dodatek limonki i podprażonych na patelni płatków migdałowych. Danie jest smaczne i oryginalne - na pewno przypadnie do gustu domownikom i gościom.
*Składniki: *podwójna pierś z kurczaka (albo dwie pojedyncze), 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 2 duże banany, sól, pieprz, ryż basmati (jedna torebka - 100 g na dwie osoby), 1 limonka, opcjonalnie garść płatków migdałowych.
Wykonanie: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu - w lekko osolonej wodzie. Piersi kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć, następnie pokroić w paski. Natrzeć solą, pieprzem, wysmarować oliwą. Rozgrzać dużą patelnię grillową. Kurczaka smażyć przez kilka minut z każdej strony. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wrzucić je na patelnię grillową 2-3 minuty przed końcem smażenia kurczaka. Ugotowany ryż przełożyć do salaterki i przemieszać widelcem. Przybrać plasterkami limonki. Dodać usmażonego kurczaka z bananami, posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni.
Owsianka bananowa
Owsianka bananowa Pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Owsianka zasyca na długo, obniża wysokie ciśnienie, dba o skórę, zapewnia sprawną pamięć i dobre samopoczucie, wpływa na stan włosów i paznokci, chroni przed miażdżycą i nowotworami. Do tak przygotowanej owsianki można dorzucić dowolne dodatki. Przepis na dwie miseczki.
Składniki: 8 łyżek płatków owsianych, ok. 800 ml mleka, banan, pół łyżeczki cynamonu,
Wykonanie: do garnuszka wsypać płatki owsiane, zalać mlekiem. Dodać cynamon i pokrojonego w plasterki banana. Gotować przez kilka minut, do czasu, aż owsianka osiągnie gęstą konsystencję, a banan się rozpadnie. Przełożyć do dwóch miseczek. Można posypać posiekanymi orzechami albo suszoną żurawiną. Smacznym dodatkiem będzie sos przygotowany ze zmiksowanych dowolnych owoców, np. brzoskwini czy borówek, bez cukru.
Mrożona kawa bananowa
Coś dla miłośników kawy i bananów. Z tego przepisu otrzymamy smaczną, schłodzoną kawę z dodatkiem bananów, jogurtu naturalnego albo greckiego oraz ewentualnie miodu. Efekt to bardzo smaczny napój. Przepis dla dwóch osób.
*Składniki: *2 dojrzałe banany, ok. 120 ml zaparzonej i ostudzonej kawy, 1/2 małego kubka gęstego jogurtu naturalnego albo jogurtu greckiego, 200 ml mleka, 1 łyżka kakao, 1 łyżka miodu (opcjonalnie).
*Wykonanie: *banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, rozłożyć na tacce i zamrażać przez 1-2 godziny. Następnie plasterki wrzucić do kielicha blendera, dodać kawę, jogurt, mleko, kakao i całość porządnie zmiksować na gładko. Gdyby kawa okazała się zbyt gęsta, dolać jeszcze trochę mleka. Spróbować - gdyby była za mało słodka, dodać miód i ponownie zmiksować.
Babeczki bananowe
Banany znakomicie pasują do wypieków. W tym przepisie łączymy je z orzechami i wspaniałym maślanym kremem. Te babeczki nie mogą się nie udać!
Składniki: 120 g miękkiego masła, 120 g cukru, 2 jajka (lekko ubite), 4 łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego, 2 dojrzałe banany (zmiksowane na gładko), 230 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g posiekanych orzechów (włoskich, brazylijskich, pekan) + garść do dekoracji, opcjonalnie 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, (na krem): 120 g miękkiego masła, 180 g cukru pudru.
Wykonanie: w dużej misce umieścić miękkie masło, cukier i ewentualnie wanilię, a następnie zmiksować na gładko (powinna powstać jasna, puszysta masa). Powoli dodać jajka, ponownie zmiksować, potem śmietanę albo jogurt i zmiksowane na gładko banany. Składniki połączyć. Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym stopniowo dodawać je do wcześniej przygotowanej masy, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodać posiekane orzechy, wymieszać. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami. Równomiernie wypełnić je masą. Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie wystudzić babeczki na kratce. Przygotować krem: miękkie masło przełożyć do miski i zmiksować, aż stanie się jasne i puszyste. Dodać cukier puder i raz jeszcze zmiksować. Gotowe babeczki udekorować kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy. Ozdobić orzechami.
Placuszki bananowe
Placki robi się z różnych składników - najczęściej z ziemniaków albo jabłek. Równie smaczne wychodzą placuszki bananowe, które przygotowuje się błyskawicznie. Podajemy je z dodatkiem owoców, orzechów albo serkiem homogenizowanym. Można polać syropem klonowym.
*Składniki: *3 banany (najlepiej dojrzałe), 3 jajka, 2-3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, tłuszcz do smażenia (masło, masło klarowane, olej kokosowy).
*Wykonanie: *banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Składniki porządnie wymieszać, aż powstanie gładka masa (rózgą kuchenną, widelcem, mikserem). Tłuszcz rozgrzać na patelni. Nakładać niewielką porcję masy i smażyć z obu stron na brązowo.
Grillowane banany
Na ruszt można wrzucić nie tylko mięso czy warzywa. Przepyszne są zdjęte z grilla banany! Najlepiej grillować je w skórce, już po przygotowaniu uzupełniając ulubionymi dodatkami. Przepis zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
*Składniki: *4 banany (niezbyt dojrzałe), dodatki: syrop klonowy, miód, posiekane orzechy, roztopiona czekolada.
Wykonanie: bananów nie obierać ze skórki, tylko uciąć im ogonki. Banany ułożyć jeden obok drugiego na aluminiowej tacce, a następnie grillować z każdej strony, aż skórka ściemnieje. Przełożyć na talerz, rozciąć wzdłuż. Polać syropem klonowym, miodem, czekoladą, posypać orzechami - wybór dodatków dowolny!
EPN/mp/WP Kuchnia