Owsianka bananowa
Owsianka bananowa Pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Owsianka zasyca na długo, obniża wysokie ciśnienie, dba o skórę, zapewnia sprawną pamięć i dobre samopoczucie, wpływa na stan włosów i paznokci, chroni przed miażdżycą i nowotworami. Do tak przygotowanej owsianki można dorzucić dowolne dodatki. Przepis na dwie miseczki.
Składniki: 8 łyżek płatków owsianych, ok. 800 ml mleka, banan, pół łyżeczki cynamonu,
Wykonanie: do garnuszka wsypać płatki owsiane, zalać mlekiem. Dodać cynamon i pokrojonego w plasterki banana. Gotować przez kilka minut, do czasu, aż owsianka osiągnie gęstą konsystencję, a banan się rozpadnie. Przełożyć do dwóch miseczek. Można posypać posiekanymi orzechami albo suszoną żurawiną. Smacznym dodatkiem będzie sos przygotowany ze zmiksowanych dowolnych owoców, np. brzoskwini czy borówek, bez cukru.