Śledź marynowany po mazursku według Karola Okrasy
Karol Okrasa zdradza przepis na mazurski klasyk – śledzia z mocnej zalewy przygotowanej z wykorzystaniem octu spirytusowego, cukru, soli i korzennych przypraw. 8 płatów śledziowych umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, wyciąć strunę grzbietową – jeśli jest taka potrzeba – po czym rozłożyć na płasko. Obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto. Szklankę octu spirytusowego (10 proc.) zagotować z 3 szklankami wody, 8 łyżkami cukru, 1 łyżką soli, 4 ziarnami ziela angielskiego, 4 liśćmi laurowymi i 3 goździkami. Dodać pokrojone w plastry 2 małe cebule i gotować przez ok. minutę. Delikatnie ostudzić. Śledzie włożyć do słoików, zalać jeszcze ciepłą zalewą i odstawić na 2–3 dni.
Przepis z książki "Ryby są super" (Kuchnia Lidla)