Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Wellman
Dziennikarka Dorota Wellman, która o sobie mówi, że ryby mogłaby jeść codziennie, proponuje przepis na śledzie z podsmażonymi grzybami i korzennymi przyprawami. 500 g płatów śledziowych, pokrojonych na mniejsze kawałki, należy umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, doprawić solą i pieprzem, po czym obtoczyć w mące pszennej. Smażyć z obu stron na złoto – na dobrze rozgrzanym oleju. Wystudzone śledzie pokroić na 3–4-centymetrowe kawałki. 300 g suszonych podgrzybków lub borowików wypłukać, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości, po czym odcedzić przez sito i pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić 3 pokrojone w piórka cebule. Dodać pokrojone grzyby i podsmażać przez 2–3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. W słoiku należy układać naprzemiennie kawałki śledzi z grzybami, dodając na każdej warstwie 1 albo 2 gałązki tymianku, liście laurowe (w sumie 2) i ziele angielskie (w sumie 3 ziarna). Całość zalać oliwą i wstawić do lodówki na 2–3 dni.
Przepis z książki "Ryby są super" (Kuchnia Lidla)