Spirulina
To mikroalga występująca w zatokach morskich (woda tam zawiera duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych). Cechuje ją duża zawartość licznych składników odżywczych. Jej podstawowy budulec to białko. Zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm tzw. aminokwasy egzogenne. Znajdują się w niej również beta-karoten (bogate źródło), witaminy A, C, D, K, E i z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo (przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów), magnez, jod, selen, potas. W spirulinie obecne są też bardzo cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Znajdujące się w niej chlorofil i fitocyjanina ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Fitocyjanina ma ponadto pobudzający wpływ na szpik kostny. Ponadto, spirulina wspomaga kontrolę wagi, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.