8 produktów idealnych na wiosenne przesilenie
Wiosenne przesilenie na przełomie marca i kwietnia to zmora wielu Polaków. Najczęściej objawia się przemęczeniem utrudniającym codzienne funkcjonowanie. Aby skutecznie rozbudzić się po zimie warto oczywiście więcej się ruszać, najlepiej na świeżym powietrzu. Sama aktywność fizyczna jednak nie wystarczy. Należy również zmienić swoją dietę oraz nawyki żywieniowe, ponieważ to niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi jedną z głównych przyczyn złego stanu zdrowia i braku energii. Naturalny detoks dla organizmu i potężną dawkę niezbędnych witamin oraz soli mineralnych zapewniają naturalne suplementy diety. Oto kilka produktów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Ich konsumpcja może być również ucztą dla kubków smakowych.
Naturalne suplementy diety
Wiosenne przesilenie to zmora wielu Polaków. Najczęściej objawia się przemęczeniem utrudniającym codzienne funkcjonowanie. Aby skutecznie rozbudzić się po zimie, warto oczywiście więcej się ruszać - najlepiej na świeżym powietrzu. Sama aktywność fizyczna jednak nie wystarczy. Należy również zmienić swoją dietę oraz nawyki żywieniowe, ponieważ to niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi jedną z głównych przyczyn złego stanu zdrowia i braku energii. Skuteczny detoks organizmu i potężną dawkę niezbędnych witamin oraz soli mineralnych zapewniają naturalne suplementy diety. Oto kilka produktów o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Ich konsumpcja może być również ucztą dla kubków smakowych.
Quinoa
Ziarna komosy ryżowej (quinoa) nazywane są też złotem Inków, boliwijskim prosem czy ryżem peruwiańskim. Dzięki swoim niezwykłym wartościom odżywczym zaliczana jest do grupy tzw. superproduktów. Co ważne, nasiona quinoa nie zwierają glutenu, dlatego mogą być bezpiecznie stosowane w diecie osób chorych na celiakię.
Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ziarna zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B.
W składzie komosy znajdziemy również sporą dawkę białka (ok. 18-20 proc. w ziarnach). Jej skład jest dla nas bardziej korzystny niż w przypadku pszenicy czy kukurydzy. Ma w sobie aminokwasy, które zazwyczaj występują w niedoborze w zbożach m.in. lizynę, fenyloalaninę, tyrozynę, cysteinę i metioninę. Jego jakość jest porównywalna do kazeiny - białka mleka krowiego.
Nasiona chia
Chia, czyli szałwia argentyńska lub hiszpańska, to roślina pochodząca z Meksyku oraz z Gwatemali. Jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona - można z nich przygotować odżywczą potrawę oraz napoje.
Nasiona chia są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - ich stężenie wynosi blisko 60 proc. Głównie jest to kwas alfa-linolenowy. Stanowi on konieczny składnik diety, ponieważ organizm go nie syntezuje. Z badań wynika, że nasiona chia zawierają aż ośmiokrotnie więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, sześciokrotnie więcej wapnia niż mleko, czterokrotnie więcej selenu niż len i trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Stanowią także znakomite źródło żelaza, magnezu, fosforu i cynku, zawierają również witaminę E oraz z grupy B.
W nasionach jest 34 proc. tłuszczu, 25 proc. błonnika i 20 proc. łatwo przyswajalnego białka oraz przeciwutleniacze w dużej ilości (takie jak kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwercetyna, mirycetyna, flawonid kamferol). Ponadto nasiona chia nie zawierają glutenu.
Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna to młoda, bardzo wartościowa roślina, pełna enzymów, minerałów i łatwo przyswajalnych witamin oraz fitozwiązków. Jest doskonałym źródłem białka - zawiera ponad 20 aminokwasów. W jej składzie znajdują się też serotonina i tryptofan - hormony szczęścia, które poprawiają nastrój. Ponadto regularna konsumpcja koktajlu z trawy pszenicznej działa uspokajająco i pomaga redukować nawet długotrwały stres. Wspomaga również detoks całego organizmu, szczególnie wątroby. Jest naturalnym lekarstwem na problemy trawienne, m.in. zgagę i niestrawność. W okresie przesilenia wiosennego wzmacnia także odporność.
Rokitnik
Owoce rokitnika zawierają ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem). To znakomite źródło przede wszystkim witaminy C, ale także substancji odpowiedzialnych za wzrost odporności. Ma trzy razy więcej witaminy A niż marchewka, a witaminy E cztery razy więcej niż np. pestki słonecznika. Wśród innych witamin, których dostarczy jedzenie rokitnika należy wymienić witaminę D,K, P i z grupy B.
Produkt ten wykorzystywany jest w kuchni i w medycynie. Wyciąg z oleju z rokitnika ma właściwości przeciwgorączkowe. Zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych i biegunkach, a także w okresie ciąży i karmienia. W okresie częstych zmian pogody sprawdzi się jako naturalny suplement diety wzmacniający układ immunologiczny.
Amarantus
Szarłat, zwany też amarantusem, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dostarcza sporej dawki energii - 100 gramów ziaren amarantusa to 414 kalorii. Zawiera bardzo dużo białka o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności - jest go znacznie więcej niż w mleku. W jego składzie znajdziemy spore ilości witaminy E oraz skwalenu, który wzmacnia funkcje immunologiczne. Dostarcza żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu w ilościach kilkakrotnie większych od ziaren innych zbóż. Bogaty jest w witaminy z grupy B, oraz witaminy A i C, dlatego uważany jest za naturalne lekarstwo w przypadku osłabienia czy anemii.
W kuchni warto używać nie tylko całych ziaren, ale również płatki, mąki i ziaren ekspandowanych, czyli poppingu.
Spirulina
To mikroalga występująca w zatokach morskich (woda tam zawiera duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych). Cechuje ją duża zawartość licznych składników odżywczych. Jej podstawowy budulec to białko. Zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm tzw. aminokwasy egzogenne. Znajdują się w niej również beta-karoten (bogate źródło), witaminy A, C, D, K, E i z grupy B, łatwo przyswajalne żelazo (przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów), magnez, jod, selen, potas. W spirulinie obecne są też bardzo cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Znajdujące się w niej chlorofil i fitocyjanina ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu. Fitocyjanina ma ponadto pobudzający wpływ na szpik kostny. Ponadto, spirulina wspomaga kontrolę wagi, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
Orkisz
Ziarna orkiszu zawierają znacznie więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej (ok. 11-16 proc.). Ponadto zawiera więcej cynku, selenu i miedzi oraz witamin A i E. W jego składzie znajdziemy też fosfor, magnez, wapń, witaminę PP, D i z grupy B, a także korzystnie lecytynę, kwas linolenowy i linolowy. Orkisz jest lekkostrawny, zasyca na długo (zawiera sporo błonnika), a organizm łatwo go przyswaja.
Dzięki swojemu składowi orkisz wzmacnia ciało i bardzo pozytywnie wpływa na krążenie krwi. Poza tym pobudza układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega kamicy żółciowej i spowalnia procesy starzenia i poprawia humor. Ma właściwości budujące mięśnie, pozytywnie wpływa na psychikę, regeneruje organizm. Produkt ten warto stosować w diecie obniżającej poziom złego cholesterolu we krwi.
Trawa jęczmienna
Skiełkowany młody jęczmień (nazywany również zielonym jęczmieniem) to doskonały sposób na naturalny detoks. Jest doskonałym źródłem chlorofilu, biała, a także witaminy A i B12. Podobnie, jak trawa pszeniczna produkt ten zawiera cenne hormony szczęścia - serotoninę i tryptofan. W jej składzie znajduje się sporo przeciwutleniaczy, dlatego przeciwdziała procesom starzenia. Można ją kupić w postaci proszku i tabletek.
mp/WP Kuchnia